Merkinnät teemasta ''

Eka akvaario tyhjenee tänään

Jo aikoja sitten tämä päätettiin, mutta toteutus on venynyt ja vanunut. Ihan eka akvaariomme (124-litrainen, perustettu joulukuussa 2004) tyhjenee tänään.

Akvaario on kärsinyt lähes alusta asti touhukotiloista, mutta viimeisten kuukausien aikana ongelma on räjähtänyt käsiin. Kotiloita on koko akvaario täynnä, siitäkin huolimatta, että kesällä tyhjensin likimain koko akvaarion ja jynssäsin kotilonmunat pois kasveista, kannoista ja muista pinnoista ja nakkasin koko joukon kotiloiden kotikasveja roskiin. Ei auta: kotilot eivät häviä mihinkään.

Myös tupsulevää on ollut riesaksi asti — sitä on tänä kesänä kehittynyt pikkuhiljaa myös loistobarbialtaaseen, kun luonnonvaloa on tullut ikkunasta. Loistobarbialtaaseen on tarkoitus kokeilla ensi tilassa hiililisäystä, jos se vaikka poistaisi inhottavat tupsukat. Sen sijaan ensimmäisestä akvaariosta tupsulevä poistunee täystyhjennyksellä. Jos ongelma vielä uusii, kokeillaan sitten rukata lannoitusta ja valoa.

Ongelmia on ollut myös kaloissa. Altaassa asustaneet intiaaninsulat ja rubiinitetrat ovat tipahtaneet yksi kerrallaan. Ongelma ilmeni pari kuukautta sen jälkeen, kun vuoden alussa toimme parveen täydennystä. Ensin kaikki meni hyvin, sitten alkoi kato.

Otamme nyt tietoisen riskin ja nakkaamme ensimmäisen partamonnimme karanteeniin. Toiveena on, että partisrouva voisi muuttaa takaisin uudelleenperustettuun 124-litraiseen kuukauden päästä. Jos partiksessakin on jotain tautia ja se leviää altaan uusiin asukkeihin, niin… no, sitten niin käy ja asiasta otetaan opiksi. Partiksessa ei ole mitään näkyvää ongelmaa ikinä ollut, eikä siksi tee mieli komeaa yksilöä toimittaa autuaammille uiskenteluvesille.

Ensimmäinen akvaariomme siis tyhjenee tänään. Partista lukuunottamatta viimeiset parvien jäänteet saavat armokuoleman, kaikki kotilot otetaan hengiltä, kasvit, kannot ja sisustukset nakataan mäkeen ja pohjasora pistetään tienpohjaksi pihaamme.

Koko akvaario pestään, desinfioidaan ja samaan syssyyn silikonit uusitaan. Sitten vaihdetaan pohjamateriaaliksi hiekka ja pistetään allas kypsymään SafeStartilla. Altaaseen vaihdetaan uusi suodatin, istutetaan uudet kasvit (osin pistokkaita muista akvaarioista, osin hankin myös uusia kasveja) ja hankitaan uudet fisut. Tämänhetkisissä suunnitelmissa on laittaa vanhan partiksen kaveriksi parvi pieniä monnisia sekä uiviksi kaloiksi joitain pienehköjä tetroja — kenties punatetroja. Joukon jatkoksi voisi nakata myös vaikkapa kirsikkasukarapuja, joita rapulassa taapertelee enemmän kuin yhden tankin tarpeiksi.

Kasvipolitiikkaa olen pohdiskellut ja pari asiaa on varmaa: Ei karttulehteä, ei missään nimessä, koska sitä joutuu jatkuvasti trimmaamaan. Jotain nopeakasvuista ainakin nyt alkuun (muttei liuskavesitähdikkiä, koska se roihahtaa salamana liian korkeaksi pieneen altaaseen), mutta pääasiassa kohtuukasvuista ja matalaakin kasvia, koska allas ei kuitenkaan ole kovin korkea. Todennäköisesti altaaseen tulee ainakin hapsuruohoa, siihen olen mieltynyt, jotain melalehteä ja keihäslehteä, toisin sanoen anubiaita. Joka tapauksessa sellaisia kasveja, jotka eivät heti kasva pintaa täyttämään.

Aika hyvin tuo ensimmäinen akvaariomme toimi nämä vajaat kolme vuotta, ainakin ensimmäiseksi akvaarioksi, jonka kanssa mokiakin tuli tehtyä. Uudistettu versio toivon mukaan on ilonamme vielä pitempään.