Merkinnät teemasta ''

Matalan syyt

Ei tätä ymmärrä fiksumpikaan.

Kesä mentiin korkeilla sokereilla, liekö sitten syynä helteet (jotka joillakuilla laskevat sokereita) tai tulehdukset (antibioottikuurin jälkeen sokerit laskivat). Nyt mennään välillä korkeilla, mutta suuremmaksi osaksi hyvissä lukemissa, paitsi silloin, kun tulee matalia. (No, tuohan summasi diabeetikon elämän aika lailla tarkkaan.)

Välillä koulun välipala nostaa iltapäivän sokereita huomattavasti, toisinaan ei riittävästi. Päivinä, jolloin on liikuntaa, sokerit ovat iltapäivällä korkeammat, mutta silloin syödään usein myös suurempi välipala. Toisaalta viime viikolla kävi niin, että sokerit olivat korkealla koulusta tultua, mutta laskivat sitten ryminällä — kahdelta 10,7, ennen kolmea 5,5.

Iltaruoan sokerit saattavat olla 15:n liepeillä, mutta toisaalta viimeisen kahden viikon aikana on mitattu kolme kertaa kolmosella alkavia lukemia. Sama pätee iltapaloihin — vaihteluväli näkyy olevan 16,5:stä 2,8:aan (!).

Nyt on neljä aamua herätty nelosen pintaan, eilen 3,5:n arvoilla. Myös kuluneen viikon yöt ovat olleet tavallista matalampia. Yhtenä iltana piti syöttää jo ennen kymmentä, toisena iltana samaan aikaan lukemat olivat vielä hilkun verran nelosen yläpuolella. Kun iltapalan NovoRapidin vaikutus loppuu, sokerit nousevat, mutteivät viime viikolla tolkuttoman korkeiksi.

Jotain sokereiden laskemisesta kertoo kai sekin, että nyt viikon mitattujen keskiarvo on 7,0 ja kuukauden 8,0, kun kolmelta kuukaudelta keskiarvo on 9,0. Tosin noista lukemista puuttuvat koulussa mitatut arvot.

Matalammat yöarvot olisivat plussaa, kunhan ei mentäisi hypoille. Korkea hobis on todennäköisesti nimenomaan korkeiden öiden seurausta. Se vain kummeksuttaa, että mikään ei ole muuttunut, mutta sokerit ovat yhtäkkiä laskeneet.

Tällä viikolla trendi on todennäköisesti toisenmoinen.