Merkinnät teemasta ''

Luulisi jo tähän ikään oppineen

Jos et ajattele, mitä olet tekemässä, älä tee.

Viikonloppuna jynssäsin levääntyneitä akvaarionlaseja urakalla, ja eilen päätin lopultakin ottaa järeät aseet käyttöön loistobarbialtaaseen kotiutuneen tupsulevän kanssa. Samainen levä aiheutti ensimmäisessä akvaariossamme ensin harmaita hiuksia ja lopulta täydellisen raivarin.

Olin hankkinut jo taannoin EasyCarboa, nestemäistä hiiltä, jonka kokeneemmat kertovat ottavan tupsulevän hengiltä. Hiili ei ole levämyrkkyä, vaan lannoitetta. Kun kasvit kukoistavat, leville jää vähemmän elämän eväitä. Tai jotain sinne päin.

Eilen päätin aloittaa EasyCarbo-kuurin. Otin purkin, luin huolellisesti ohjeet (1 ml 50 vesilitraa kohti), arvioin vesimäärän (koko allas 330 litraa, joten hiekat, lasit sun muut miinustettuna karkeasti 250 litraa, vähintään) ja tein päässälaskusuorituksen (no sehän on 25 ml). Mittasin annoksen, sekoitin sen veteen ja kaadoin ulkosuodattimen ulostuloputken liepeille hitaasti lirutellen, jotta hiili sekoittuisi mahdollisimman nopeasti ympäri akvaariota.

Sitten iski epäilys — onko tosiaan tarkoitus, että laitan tuollaisen määrän lannoitetta joka päivä? Googlailin keskusteluja aiheesta, ja lopulta nasahti: annostushan on päin havupuuta! Oikea määrä olisi ollut noin 5 ml.

Ryhdyimme sitten tenavien kanssa ankaraan vedenvaihtourakkaan: pois vähintään 150 litraa ja tilalle saman verran uutta vettä, jolloin pitoisuus olisi vielä sietorajojen sisällä, annostusta kun voisi varovaisen totuttelun jälkeen kasvattaa 2 millilitraan 50 vesilitraa kohti.

Luulisi tähän ikään jo oppineen, että laskutoimitukset on hyvä pohtia pariinkin otteeseen, ennen kuin lurauttaa suolaa soppaan, leikkaa metritolkulla kangasta tai laskee budjetteja. Illalla mies varmisteli minulta, että olihan se hypotenuusan laskentakaava kateetti toiseen + kateetti toiseen on hypotenuusa toiseen*. Siis minulta, joka en näimmä osaa laskea, paljonko nestettä laitetaan 250 litraan, jos suhde on 1:50!

*Se kaavahan menee juuri noin. Jotain sentään on jäänyt mieliin kouluaikojen matematiikasta.