Merkinnät teemasta ''

Diabetespäivää!

Tänään vietetään maailman diabetespäivää.

Kaksi vuotta sitten en edes tiennyt, että diabeteksella on oma päivänsä, korkeintaan olin ohimennen lehdissä nähnyt juttuja aiheesta. Nyt tiedän, että on olemassa maailman diabetespäivä (14.11., insuliinin toisen keksijän Frederick Bantingin syntymäpäivä – tämän lunttasin Diabetesliiton sivuilta).

Toki on paljon asiaa diabeteksesta ja insuliinista, jota en ole vielä oppinut tietämään. Piti oikein tarkistaa wikipediasta, milloin insuliini keksittiin. Marraskuussa 1922 Lilly – insuliininvalmistaja, joka toimii yhä tänäänkin – onnistui tuottamaan niin paljon puhdasta insuliinia, että insuliinia päästiin markkinoimaan. Kehitys on jatkunut ja jatkuu yhä: nykyiset pitkävaikutteiset ja pikainsuliinit antavat diabeetikolle mahdollisuuden elää ihan tavallista elämää.

– Myös välittömästi elämää ylläpitävästä lääkehoidosta, kuten insuliinista, riippuvaisten lasten tulee voida saada perustuslain mukaista yhdenvertaista kohtelua suorittaessaan oppivelvollisuutta, muistuttaa Riitta Koivuneva Diabetesliitosta. (Diabetesliiton tiedote 14.11., pdf.)

Tässä lainauksessa hätkähdytti se, minkä toki tiesin: “välittömästi elämää ylläpitävä lääkehoito”. Keinotekoisesti hengissä oli eräs diabeetikoiden ideoima paitaprintti. Harvin olen näin iloinen keinotekoisuudesta.

Suomessa diabetesta sairastaa yli 4 000 alle 16-vuotiasta, ja 16–19-vuotiaita diabeetikkoja on vajaa 1 000. Suhteessa väkilukuun tyypin 1 diabetes on yleisintä juuri suomalaislapsilla. Vuosittain diabetekseen sairastuu noin 600 alle 15-vuotiasta ja vajaa sata 16–19-vuotiasta. Kaikkiaan diabeetikkoja arvioidaan olevan maassamme jopa puoli miljoonaa, heistä noin 40 000:lla on tyypin 1 diabetes. (Diabetesliiton tiedote 14.11., pdf.)

Toisin sanoen harvemmalla kuin joka sadannella suomalaisella on ykköstyypin diabetes. Hieman oikoen laskettu todennäköisyys, jottako viisihenkisessä perheessä olisi diabeetikko, on alle neljä prosenttia. Todennäköisyys osui meihin, ja nyt meillä on diabetespäivä joka päivä.

Pahemminkin voisi olla.

Jälkikirjoitus

Selasin ehkä hätäisesti päivän Ilkan, mutten löytänyt mitään maailman diabetespäivästä. Tänä vuonna teemana on lasten ja nuorten diabetes. Siitä haluaisin nähdä asiajuttua maakuntalehdessäkin; Ylen uutiset tarjoavat neutraalin pikku-uutisen, mahtavatkohan laventaa uutislähetyksiin?