Merkinnät teemasta ''

Sensori iskee

Torstaiaamuun asti kirjaan elämäämme hyvin tarkasti muistiin, en tosin blogiin vaan excel-taulukkoon. Sieltä löytyvät sarakkeet tekemisille, syömisille, verensokereille ja insuliineille.

Periaatteessa samaa tehdään joka päivä, mutta vähän höllemmällä otteella: normaalisti kirjataan verensokerit, hiilihydraatit ja insuliinit sekä maininnat esimerkiksi liikunnasta, synttäreistä tai muista poikkeuksellisista jutuista.

Nyt kirjaan ylös, mitä ruoalla on syöty, milloin on oleiltu ja luettu kirjoja, milloin tehty hiihtolenkki tai melskattu pihalla, milloin käyty kaupassa tai kirjastossa. Lisäksi mittailemme sokereita pari ylimääräistä kertaa vuorokaudessa.

***

Meillä on menossa kuuden päivän glukoosimonitorointi, d-slangilla sensorointi.

Mahanahkaan ammuttiin kanyyli, jossa on kiinni pieni, fiksu vekotin, joka tutkiskelee koko ajan, millaisissa arvoissa verensokeri liikkuu. Vekottimeen on yhdistetty pieni lähetin, joka on teipillä kiinni kyljessä. Alle kahden metrin päässä, yleensä vyölaukussa, kulkee vastaanotin, joka piirilevyihinsä kirjaa muistiin verensokerin ailahtelut. Sensori kalibroidaan 12 tunnin välein.

Torstaina mennään d-lääkärille ja puretaan sensorin kirjaukset. Sitten vertaillaan minun muistiinpanojani ja verensokerikäyriä. Se toivon mukaan kertoo meille, mikä verensokereita nostaa, mikä laskee ja kuinka huimasti heittoja syntyy.

Erityisesti toivon, että torstaina olemme paljon fiksumpia siinä, miten verensokeri öisin käyttäytyy. Nyt tuntuu siltä, että ilta-arvoilla ja iltapalalla, yömittauksilla ja aamun sokereilla ei ole järkevää korrelaatiota.

***

Tarkoitus on elää seuraavat viisi ja puoli vuorokautta mahdollisimman normaalia elämää ja kirjata sen käänteet ylös.

On yllättävän vaikea yrittää elää, niin kuin normaalisti elämme. Valitsin kauppareissulla vain sellaisia ruoka-aineita, joita meillä syödään usein muulloinkin. Ettei vain pääse verensokereihin tulemaan poikkeuksia siksi, että olemme tehneet jotain poikkeuksellista.