Merkinnät teemasta ''

Aika ja raha

Olen viime päivinä jäänyt pohdiskelemaan hinnoitteluongelmia. Peruspihi ihminen pyrkii käyttämään kaiken mahdollisen hyödykseen, jotta materiaalia ei menisi hukaan. Se ottaa paljon suunnittelua ja kokeilua, toisin sanoen vie hervottomasti aikaa.

Otetaan esimerkiksi Saharan liivit, joita viime viikonloppuna leikkasimme. Vastoin ennakko-oletuksia liiviin tarvittiin vuori, ja sopivaa vuorikangasta oli varastossa niukalti.  Paloista piti rakentaa vuori kolmeen liiviin; kahteen se olisi riittänyt ilman muuta, mutta se kolmas… Kaavojen asemointiin, leikkuusuunnitteluun ja uudelleensuunnitteluun hupeni tolkuttomasti aikaa.

Valitettavasti kauppojen tarjonta ei vastaa tarpeita, joten en voinut vain marssia kauppaan ja ostaa sopivaa kangasta riittävästi. Sen verran usein on tullut hitusen nafteja kangaspaloja lattialla pyöriteltyä, että jatkossa taidan tyytyä kankaisiin, joita saa pakalta riittävästi.

***

Aika usein voi tehdä joko nopeasti, jolloin tarvitaan enemmän tai kalliimpia materiaaleja, tai hitaammin, jolloin voi säästää materiaalikuluissa. Jos teen itselleni, teen yleensä hitaammin. Omalle työlle ei yleensä tule laskettua aikaa tai tekeminen on muuten vain kivaa.

Mutta jos teen tuotetta myyntiin, materiaalikulujen minimoiminen ei välttämättä olekaan järkevin temppu. Leikkasin vatsaverkot niin, että kangasta meni jonkin verran hukkaan, mutta leikkaaminen oli nopeaa ja sujui yhdessä illassa. Jos olisin ryhtynyt säästämään muutamaa senttiä kangasta, minun olisi ensin pitänyt ottaa tarkat mitat ja sitten leikata kappaleet yksitellen jokaiselle mittojen mukaan. Eivät valmistuisi aivan näin rivakkaa tahtia. Tai rivakkaa ja rivakkaa…

Aikamoista koulutusta vaatii, että rohkenen materiaaleja ns. tuhlata. Senpä vuoksi materiaalivarastot hupenevat verkkaisesti, nytkin olen tehnyt tanssipukuja suunnitellessani uusvanhoja löytöjä. Niistäkin saisi vaikka mitä, jos oikein tarkasti leikkaisi…