Merkinnät teemasta ''

Vanilja ja valkosipuli

Jos minun pitäisi täyttää maustekaappini vain kahdella mausteella, ne olisivat vanilja ja valkosipuli. En tosin ole aivan varma, luetaanko sipulimuotoista valkosipulia mausteeksi vai raaka-aineeksi, mutta hällä väliä. Jokaiseen ruokaan sopii jompikumpi.

Valkosipuli viihtyy niin pastan, riisin kuin perunan kaverina, ei nikottele, vaikka samaan pataan lykättäisiin kakki muutkin sipulityypit tahi mikä tahansa kasvis. Valkosipulia voi syödä viipaleina ruisleivän päällä, murskana sapuskan seassa, kypsennettynä tai kypsentämättömänä. Sillä maustetaan paras tuntemani salaatinkastike (kermaviiliä, chiliä, cayennepippuria, valkopippuria, ehkä vähän sinappia ja reilusti valkosipulia) ja sen avulla voi käydä taistoon uhkaavaa flunssaa vastaan.

Vanilja puolestaan maustaa kaiken makean: herkkua ovat vaniljajäätelö ja vaniljajogurtti (erityisesti Valion, 10 hh/100 g). Täytekakun päälle vaahdotan aina vaniljakastiketta (Valion, 9 % rasvaa, 16 hh/100 g) – ainoa asia, mistä täytekakussa pidän.

Käytännössä ruoat voi jakaa kahteen luokkaan: niihin, jotka voi terästää valkosipulilla, ja niihin, joihin sopii vanilja. Mutta samaan ruokaan ei parane näitä mausteita mennä pistämään, eikä mieluusti samalle ateriallekaan. Valkosipuli syö tehokkaasti vaniljaisuuden.

Lisäänpä listaan vielä kolmannen suosikkimakuni, salmiakin. Mitä voimakkaampaa, sen parempi. Kaikista parasta lienee apteekin salmiakki, jossa maistuu reilusti ammoniumkloridi (NH4Cl).