Merkinnät teemasta ''

Mainiota kesämusaa

Kävimme kesällä koko perheen voimin katsomassa uutta suomalaista lastenelokuvaa, Mari Rantasilan ohjaaman Risto Räppääjän. Värikkäästä elokuvasta jäivät mieleen svengaavat kappaleet. Kun äskettäin kauppareissulla näin hyllyssä elokuvan soundtrack-levyn, tein poikkeuksellisesti heräteostoksen.

Ja se oli mitä mainioin ostos: lapset ovat kuunnelleet levyä urakalla, ja minä olen varsin ihastunut kappaleisiin. Laulujen sanat ovat Risto Räppääjän äitien, Sinikka ja Tiina Nopolan, kieli poskessa kirjoittamia – tällaista syntyy, kun antaa sanojen viedä: “On sulla nuudelipää / se kivasti nyökyttää”, “Nuudeli, hei, nuudeli, hei / mä oon sun puudeli”!

Laulujen sävellykset ovat Iiro Rantalan. Lauluissa on kivoja rytmisiä ja melodisia koukkuja, ja sovitukset (Iiro Rantala ja Markku Kanerva) kestävät useammankin kuuntelun.

Ja mikä parasta, biisejä ei ole pilattu venyttämällä väkisin: vain kaksi levyn biiseistä on yli kolmiminuuttisia. Elokuvassa ei turhalle toistolle olisi tilaakaan, mutta selvästi laulut pysyvät myös levyllä paremmin kuosissaan, kun niitä ei ole pituudella pilattu.

Meidän perheen suosikkeja ovat Nelli Nuudelipään (Mimmi Lounela) haikea Minä kaipaan vanhaan kotiin takaisin ja Risto Räppääjän (Niilo Sipilä) Hei, Nuudelipää, jotka jäivät jo elokuvan jälkeen soimaan päässä. Hohtoa on myös Pakastaja-Elvin (Ulla Tapaninen) naiskuorossa, jossa laulavat Pirkko Mannola, Marjatta Leppänen, Irina Milan ja Heinäsirkka. Aikamoinen joukko kokeneita suomalaisia naisartisteja!

Oo beibi, duuppa dupaadupaappa duuppa dupaadupaappaduu, sua hylkää mä en. (Hei Nuudelipää)