Merkinnät teemasta ''

Maailma on muuttunut

Tänään ilmestyi paikallislehti Sompion 30-vuotisjuhlanumero. Tarkkaan ottaen jo keväällä tuli kuluneeksi 30 vuotta ensimmäisen Sompio-lehden julkaisemisesta, ja oikein tarkasti ottaen lehti ei ole ilmestynyt Sompio-nimellä koko tätä aikaa. Joka tapauksessa juhlavuotta vietetään – onnittelut kolmekymmentävuotiaalle!

Kirjoitin juhlalehteen kolumnin. Pitkään aihetta pyöriteltyäni ja pohdiskeltuani päädyin kirjoittamaan siitä, millaisena minä muistan Sompion ja sen tekemisen 1980-luvulta. Olin silloin tenava, toki, mutta kirjoittelin jo juttuja lehteen, ja ehdin olla muutamana kesänä kesätoimittajanakin.

Koska Sompion kaltainen kulttuurijulkaisu ei luultavasti ole kaikkien ulottuvilla, olkaa hyvät: kolumnini.

***

Maailma on niistä ajoista muuttunut (ette varmaan olisi sitä arvanneetkaan…). Muistan toki, että Sompion toimituksessa oli kiirusta, mutta rauhallista kiirusta. Kuinka monella työpaikalla enää on sellaista?

Ylen tämänpäiväisessä uutisessa todetaan, että nykytyöelämä venyttää työntekijän kestävyyden äärimmilleen. Neurologi Kiti Müller Työterveyslaitoksesta sanoo, että aivot eivät voi olla yhtä aikaa tehokkaat ja luovat. Right on the money.

Kumpi on parempi: työntekijä, josta puristetaan kaikki tehot muutamassa vuodessa, vai työntekijä, joka tekee työtä tahdilla, jolla jaksaa vielä kymmenen ja kahdenkymmenen vuoden päästäkin?

On ihmisiä, jotka ovat tehneet 40 vuoden työrupeaman samassa työpaikassa. Tätä nykyä se on harvinaisempaa, sillä ihmiset muuttavat, työpaikat kaatuvat alta, etsitään parempaa uraa – tai etsitään työpaikkaa, jonka tahdissa jaksaa. Monet löytävät kestävyytensä rajat vasta, kun ovat ylittäneet ne.