Merkinnät teemasta ''

Tunnuksia, tunteella

Tästä olen meinannut kirjoittaa jo pitkään, mutta nyt Ylen uutinen ja puolivapaapäivä innoitti tarttumaan asiaan. Ylen uutinen kertoo, että tv-sarjojen tunnusmusiikit ovat kuolemassa sukupuuttoon. Uutisen mukaan yhä suurempi osa tunnareista on valmiita kappaleita (esimerkiksi CSI-sarjojen tunnarit), ei niinkään sarjaa varten sävellettyjä tunnusmusiikkeja.

Minulle ensimmäisenä sukupuuttoon kuolemisesta tuli mieleen se, kuinka esimerkiksi Teho-osaston (ER) tunnus on viimeisimmillä kausilla pätkäisty vain muutaman sekunnin mittaiseksi pläjäykseksi entisen pitkän alkumusiikin sijaan. Nähtävästi ajatellaan, että lyhytjänteinen katsoja ei pysy puolta minuuttia ruudun äärellä, jos siinä on pelkää musiikkia ja kuvaa (mutta toisaalta odotetaan, että katsoja palaa sarjan pariin yli viiden minuutin mainoskatkon jälkeenkin).

***

Asiaan: vuosien mittaan tv-sarjoissa on ollut monia tunnareita, jotka eivät ansaitse tulla unohdetuiksi. Tässä joukko suosikkejani, oikeus lisäyksiin pidätetään. Linkejä keräsin YouTuben ihmemaasta, jotta voisitte verestää muistojanne näistä upeista melodisista tuotteista. Osassa on alkukrediitit mukana, mutta älkää antako visuaalisten tekijöiden häiritä.

Laulut

Muppet Show 1976–1981 – tältä ei ole välttynyt kukaan 80-luvulla kasvanut! Hyräile pätkä ja kaikki liittyvät kuoroon. (YouTube) (No ei kyllä välttynyt Ritari Ässältäkään, mutta se ei jostain syystä ole iskostunut mieleeni loistavana tunnarina.)

Fame 1982–1987. Irene Caran laulamana kappale soi Fame-leffassa, mutta Wikipedia kertoo, että tv-sarjan ensimmäisinä kausina kuultiin Erica Gimpelin laulama versio. (alkuperäinen tv-tunnari YouTubessa)

Blossom 1991–1995. Muistaakohan tätä kukaan muu kuin minä? (Enkä minäkään olisi muistanut, ellen olisi muuta hakiessani törmännyt…) Tarttuva kipales. (YouTube)

Mad about You (Hulluna sinuun) 1992–1999. Loistava sarja, tarttuva tunnuskappale. (YouTube, lyhyt versio, josta puuttuu se paras kohta: “Tell me all your secrets and I’ll tell you most of mine”)

Ally McBeal 1997–2002. Mainio Vonda Shepardin laulu, sitä on tullut lauleskeltua useampi vuosi.

Nanny 1993–1999. Olen aina pitänyt tällaisista kepeistä jazzahtavista viisuista. Mukanalaulaminen on jo jonkinmoinen haaste. (YouTube)

Melodiat

Miami Vice 1984–1989 – sarja oli mitä oli, mutta tunnusmusiikki on mainio! (YouTube)

Poirot 1989–1996. Voi herttinen, mikä saksofoni! (YouTube)

Seinfeld 1989–1998, en koskaan innostunut sarjasta, mutta bassotunnari puree (YouTube).

Twin Peaks 1990–1992. Kaunis, kaunis kappale, jolla ei ole mitään tekemistä itse sarjan tunnelman kanssa. Täyttä syntikahöttöä, mutta silti ihana. (YouTube)

Stargate (Stargate SG-1) 1997–2007. Mahtipontinen kuin mikä, samaa otetta kuin Star Wars- ja Indiana Jones -tunnareissa. (YouTube)

Sex and the City (Sinkkuelämää) 1998–2004. Kepeää lattaritunnelmaa ksylofoneineen (vai liekö se marimba?). Oli muuten yksi nitä harvoja tv-sarjoja, joiden alkukrediittien kuvitus säilyi samanlaisena ensimmäisestä osasta viimeiseen. (YouTube)

Will and Grace 1998–2006. Loistava pianovirtuoosinen tuote. (YouTube)

Everwood 2002–2006. Mikä ihana viulu! Sinänsä ristiriitaista, että päähenkilön instrumentti oli piano. (YouTube)

Desperate Houswives (Täydelliset naiset) 2004–. Tässä on hyvää elokuvallista otetta, siis siinä musiikissa. (YouTube)

Äimistyttävät

ER (Teho-osasto) 1994–. Vanha pitkä tunnusmusiikki (YouTube) oli aikoinaan erilainen ja tunnelmaa luova, uudestä nysäversiosta ei voi edes puhua samassa lauseessa.

The Practise (Oikeus ja kohtuus) 1997–2004. Loistava rumpubiittinen tunnari, keskiviikkoiltojeni kohokohta. (YouTube)

Rome (Rooma) 2005–2007. Upea tunnusmusiikki! (Minä pidän rummuista; yllättääkö tämä ketään?) (YouTube)

Six feet under (Mullan alla) 2001–2005. Häkellyttävä rytmiikka, kuvallinen musiikki; täydellisin tunnaribiisi! (YouTube)

***

Vielä muistojen verestämiseksi pari vanhaa tuttua, jotka kävelivät YouTubessa vastaan: Beverly Hills 90210 ja Melrose Place. Ja lopuksi pliisuin mahdollinen tunnari, josta huolimatta rakastin itse sarjaa: Moonlighting.