Merkinnät teemasta ''

Insuliinia kasvavalle

Eilen oli diabeetikon varttivuositarkastus sairaalassa. Saimme jälleen ihmetellä, mitä tehdä toistuvien hypojen ja toisaalta käsittämättömän sitkeiden korkeiden sokereiden kanssa.

Olemme olleet sormi suussa ja ihmetelleet, miksi korkeat sokerit eivät joskus laske, vaikka insuliinia pistäisi kuinka paljon. Toisinaan taas insuliiniherkkyys on huipussaan ja puoli yksikköä ylimääräistä tipauttaa verensokerit liian alhaisiksi.

Lääkäri osasi onneksi taas nähdä numeroiden vuoristoradan taakse ja löytää kokeilemisen arvoisia keinoja tielle tasaisempaan sokeriin. Todennäköisin syy lienee siinä, että insuliinimäärä on yksinkertaisesti vain jäämässä liian pieneksi. Pituuskäyrässäkin oli pieni, aavistuksenomainen nousu ylöspäin.

Sitä myöten pääsin tutustumaan taas uuteen, ihmeelliseen verensokereiden sotkijaan: kasvuhormoniin.

***

Olen näiden d-vuosien aikana omaksunut diabeteksen perusteet ja pyhän kolminaisuuden (insuliini, hiilihydraatit ja liikunta), jossa kaikki elementit vaikuttavat toisiinsa. Olen myös oivaltanut, että stressi ja jännitys nostavat veren sokeritasoa, ja kiukku voi olla yhtä lailla korkeiden sokerien syy kuin seurauskin.

Nyt oivalsin, että myös erilaisilla hormoneilla on vaikutusta verensokeritasoon. Insuliinin vastavaikuttajahormoneja ovat esimerkiksi kasvuhormoni ja adrenaliini (se stressi ja jännitys), mutta myös kortisoli, noradrenaliini ja kilpirauhashormoni sekä glukagoni. Ai mitäkö nämä ovat? Ei aavistustakaan. Täytyy taas viettää pari iltaa opiskellen.

***

Kasvuhormoni erittyy erityisesti yöllä. Mitä enemmän kasvuhormonia, sitä enemmän tarvitaan insuliinia. Vaikka insuliinimäärä osuisi nätisti kohdalleen hiilihydraattimäärän kanssa, verensokeri nousee, jos kasvuhormonin määrä kasvaa.

Insuliinia tarvitaan siis paitsi hajottamaan hiilihydraatit elimistön kasvun raaka-aineeksi myös kasvuhormonin vastineeksi. Silloin insuliinilla olisi kahtalainen tehtävä kasvun turvaajana: toisaalta pilkkoa elimistölle hiilihydraateista energiaa, toisaalta vastata kasvuhormonin tarpeisiin. Vai ovatkohan nämä itse asiassa sama asia?

Joka tapauksessa: jos elimistössä ei ole riittävästi insuliinia, kasvu häiriintyy. Toisaalta liikaa insuliinia ei saa olla, koska silloin verensokerit laskevat liikaa.

Aika kapea tämä naru on tasapainoilla.