Merkinnät teemasta ''

Hiljaa, hiljaa

Toisella luokalla esitimme koulun joulujuhlassa lumihiutaleleikin. Tytöt pukeutuivat valkoisiin ja tanssivat lavalla, ja silloin laulettiin “Hei leijailkaa, hei leijailkaa te lumihiutaleet”.

Minulle annettiin lumikuningattaren rooli. Muistan vieläkin (tai luulen muistavani), että minulla oli ylläni pitkä viitta. Lumikuningattaren osaan kuului laulaa kaunis vanha laulu, joka saattaa olla nimeltään Talvi. Mistään laulukirjastani en sitä löytänyt, jotta olisin voinut kirjata myös säveltäjän ja sanoittajan.

Hiljaa, hiljaa talvi sai jo meille,
hiutaleet hienot maahan jää.
Hiljaa, hiljaa nietos nousee meille,
jääkukat kirkkaat kimmeltää.

Laulun ensimmäiset sanat ovat hyvin samankaltaiset kuin Joulun kellot -laulussa: “Hiljaa, hiljaa, joulun kellot kajahtaa”. Melodia lauluissa on tyystin erilainen.

Tarina kertoo, että kun aloitin laulun, yleisössä eräskin henkilö oli puuskahtanut, että miten pieleen tuo tyttö oikein laulaa. Kun laulu vähän eteni, samainen henkilö tuumasi, että taitaakin olla laulu, joka ei ollut hänelle entuudestaan tuttu.

***

Nyt on taas lunta (ainakin pikkuisen) ja pakkasta (ainakin pikkuisen). Tekee mieli lähteä kameran kanssa ulos ja laulaa talvisia lauluja.

“Hiljaa, hiljaa riemuitse sä rinta / heräjä talven kirkkauteen.”