Merkinnät teemasta ''

Väsy – pintaa syvemmältä

Tänään on väsyttänyt koko päivän. Heräsin aamulla, mutta jo parin tunnin päästä tuntui siltä, ettei enää jaksa tehdä mitään. Menin siis nukkumaan (iltatöiden etu – vaikka kyllä kaikenmoisia hommia olisi päiväksikin riittänyt).

Iltapäivällä totesin taas, että ei jaksa, ei. Menin siis vielä pienille päiväunille ennen töihin lähtöä. Nyt iltayöstä töiden jälkeen on ihan turha kuvitella saavansa unen päästä kiinni, elimistö käy vielä ylikierroksilla.

***

Veikkaan, että joku flunssa tai vastaava yrittää elimistöäni kiusata ja siksi väsyttää. Kuten kaikki lastenlaulunsa osaavat tietävät, “uni paras lääke on”, joten koetan hyvällä omallatunnolla nukkua päiväunia, jos kroppa sitä vaatii.

Koska varmin tapa tehdä itsensä sekopäiseksi ja vainoharhaiseksi on lääkärikirjan lukeminen, päätin vielä vilkaista, mitä Google tarjoaa väsymyksen syiksi.

Hoitonetti listaa todennäköisiä äkillisen väsymyksen syitä: elimistön äkillinen sairaus tai häiriötila, kuten infektio, nouseva kuume tai esimerkiksi allergia. Hyväksytään. Väsymys liittyy sivujen mukaan myös korkeaan verenpaineeseen, sepelvaltimotautikohtaukseen, aivoverenkiertohäiriöön, matalaan hemoglobiiniin* tai verensokeriin, maksan vajaatoimintaan, ylikuntotilanteeseen tai jännittämiseen. Ai kun kiva.

Terveyskirjasto puolestaan nimeää muutaman sairauden, joiden oireisiin väsymys kuuluu. Listalla mainitaan pitkällinen tulehdussairaus, uniapnea, kilpirauhasen vajaatoiminta, alkava diabetes ja syöpäsairaus. Just joo.

Pitäisiköhän sittenkin päättää, että tämä on ihan vain krooninen väsymysoireyhtymä.

*Noin vuonna 1994 menin YTHS:n terveydenhoitajalle valittamaan, että minua väsyttää koko ajan – olisikohan hemoglobiini matalalla. Otettiin verinäyte, ja kone mittasi Hb:ksi 159. Sen koommin en ole väsymykselle syytä hemoglobiinista etsinyt.