Merkinnät teemasta ''

Lisää lapsista

Lapsilisät eivät jää säästöön, uutisoi päivän Ilkka*. Se ei ole useimmille lapsiperheille uutinen. Ehkä jotkut hyvin toimeentulevat perheet voivat laittaa lapsilisät tilille kasvamaan korkoa, mutta ainakin meillä ja tuttavaperheillä lapsilisät eivät ehdi pankkitilillä makaamaan: joka euro menee arkikäyttöön.

Aamulehti nosti eilen uutiseksi lapsilisien arvon romahtamisen. Kuluttajahinnat ovat porhaltaneet ylöspäin sitä tahtia, että lapsilisän ostovoima on tätä nykyä neljänneksen heikompi kuin viime vuosikymmenellä.

***

Vuonna 2011 lapsilisät sidotaan indeksiin. Kiva juttu. Kela saa lähettää tiheämmin niitä tiedotuslappujaan, jotka lähetetään vain, kun maksettavan lapsilisän määrä muuttuu.

Olkoon lapsilisän arvo tippunut miten paljon tahansa viidessätoista vuodessa, olen silti sitä mieltä, että lapsilisä ylipäänsä on hieno juttu. Vuodessa kaksilapsinen perhe saa 2520 euroa verotonta tuloa, eikä sen eteen tarvitse tehdä yhtään mitään. Eduksi on toki, että joku väestönosa käy töissä ja maksaa veroja, jotta tämäkin etuus saadaan maksettua.

Toivottavasti veroja maksava kansanosa on vielä parinkymmenen vuoden kuluttuakin niin suuri, että lapsiperheitä on vara tukea lapsilisällä.

Kahta asiaa ei elämässä voi pitää itsestäänselvyyksinä: rakkautta ja sosiaalietuuksia.

*Suoraa linkkiä Ilkan uutiseen ei tule, sillä en onnistunut löytämään uutista sivuilta – arkistosta se toki löytyisi, mutta arkisto on vapaassa käytössä vain kestotilaajille.