Merkinnät teemasta ''

Pitkä työmatka

Viikonloppu on mennyt tiiviisti työhuoneessa mappien keskellä – veroilmoituksen työstöaika, näet.

Juuri tässä kohti aina hahmottaa, mitkä kaikki luvut kirjanpidosta pitäisi löytyä helposti, joten tänä vuonna yritän selvittää itselleni, mihin suuntaan kirjanpitosysteemejäni seuraavaksi kehitän. Olen esimerkiksi työstämässä tilaussuunnittelulomakettani sellaiseen muotoon, että voin siirtää sieltä tiedot suoraan materiaalien varastokirjanpitoon. Onhan se ihan hölmöä tehdä asiat kahteen kertaan (ja arvannette, kuka on niin hölmösti tähän asti varastokirjanpitoaan tehnyt…).

***

Ilta on parasta aikaa keskittymistä vaativille tehtäville, sillä perheen mellastavat osapuolet nukkuvat hiljaisina. Aika hupenee huomaamatta, kun käyn läpi kirjanpitoa ja pohdiskelen lukujen logiikkaa.

Viime yönä havahduin lopulta huomaamaan, että ihan koko yötä ei kannata valvoa, jos meinaa seuraavana aamuna jatkaa työntekoa. Pistin koneen kiinni ja lähdin tallustamaan kohti työhuonetta. Siinä matkanteossa meni aikaa tunnin verran.*

*Tietokoneen kello oli vielä normaaliajassa, makuuhuoneen kello oli jo käännetty kesäaikaan. Siirryin konkreettisesti kello kolmesta aamuneljään muutamalla askeleella, juuri oikealla kellonlyömällä.

…and Spam selecting a Spam particular Spam item from the Spam menu…*

Joka paikassa hehkutetaan, miten hyvin Thunderbirdin roskapostinsuodatus toimii. Olen koko alkuvuoden ihmetellyt, että miten se oikein pelaa, kun minulla suurin osa roskaposteista tarttuu jo palvelimella SpamAssassinin haaviin, mutta läpitulevat roskapostit ilmaantuvat saapuneisiin kuten tavallinenkin posti.

Kävin läpi kaikki valikot ja asetukset, luin useammankin käyttöohjeen roskapostisuodatuksen käyttöönotosta. En tullut hullua hurskaammaksi.

Toki siellä on iso ja näkyvä nappi, jolla avoimen roskapostiviestin voi määrittää roskapostiksi, mutta minusta ei ole mielekästä ensin avata roskapostia, jotta sen voi määritellä spämmiksi. Useimmissa webmail-palveluissa voi ruksailla liudan sähköposteja ja määritellä postit roskaksi avaamatta. Thunderbirdissä ei ole ruksiruutuja.

***

Tänään lopulta oivalsin, miten spämmisuodatinta pääsee kouluttamaan. Toimintamalli on päivänselvä, kun ensin pysähtyy tuijottamaan ohjelman ruutua ja käyttää tovin ajatteluun. No, pysähtyminen on aina ollut ongelmani eikä ajattelukaan ole viime aikoina ollut vinkeintä mahdollista.

Thunderbirdissä, ainakin minun ruudullani, on jokaisen viestin kohdalla muutama kapea sarake: yhdestä näkee, onko liitteitä, toisesta saa viestin eteen lipun. Peruskamaa.

Tänään vahingossa sohaisin pientä pistettä, joka yhdessä sarakkeessa on. Se ei olekaan visuaalinen erotin, vaan siitä voi määritellä luetun viestin lukemattomaksi ja päinvastoin.

Ja kun maltoin pysähtyä katsomaan (ks. edellinen vastaväite), huomasin, että roskapostikuvakkeelle on myös ihan oma sarakkeensa. Kun klikkaa tyhjää sarakekohtaa, siihen ilmestyy roskapostikuvake ja – vhumm! – hetken päästä spämmi hypähtää roskapostikansioon.

***

Luin käyttöohjeet uudestaan. Sanotaanko ensimmäisessäkään, että saraketta klikkaamalla merkitään roskapostit? No ei.

Kumpi siis on hölmömpi: minä, joka en pysähdy ja katso, vai käyttöohje(id)en tekijä, joka pitää itsestään selvänä, että käyttäjä pysähtyy, katsoo ja ajattelee.

No en minä ainaskaan. Enhän?

*En paljon Monthy Pythonista ymmärrä, mutta spam-sanan etymologia kuuluu yleissivitykseen.

Lievää neroutta

Ensimmäinen kappale, jonka Billy Joelilta kuulin, taisi olla We didn’t start the fire. Ärsyttävä renkutus, ajattelin vuonna 1989. (Olin luultavasti kuullut Piano manin (1973), mutta nämä kaksi kappaletta olivat niin eri maailmoista, etten osannut yhdistää tekijää samaksi.)

Sitten käpäliini osui vuonna 1985 julkaistu Greatest Hits -tupla-LP (niin, se oli sitä aikaa, kun levyt olivat vielä pääasiassa älppäreitä). Tokihan hittikokoelmiin tuppaa yleensä kertymään hittejä ja ylipäänsä loistavia biisejä, mutta Billy Joelin Greatest Hits oli äimistyttävä kokonaisuus. Kaikki tämä ja paljon muuta samassa paketissa (koko biisilistaus, kaikki linkit YouTubeen, josko osa “videoista” kannattaa jättää suosista katsomatta – audioita tarjolla myös Billy Joelin omilla sivuilla):

Just the Way You Are (1977, livevideointi 2000-luvulta): “You always have my unspoken passion / Although I might not seem to care”

Always a Woman (1977, linkin nauhoitus 1978): “And she never gives out / And she never gives in / She just changes her mind”

Movin’ out (1977): “It seems such a waste of time / If that’s what it’s all about / If that’s movin’ up then I’m movin’ out”

Only the Good Die Young (1977, linkki livevideointiin): “You say your mother told you all that I could give you was a reputation / She never cared for me / But did she ever say a prayer for me?”

You May Be Right (1980): “If I’m crazy then it’s true / That it’s all because of you / And you wouldn’t want me any other way”

It’s Still Rock and Roll to Me (1980): “There’s a new band in town / But you can’t get the sound from a story in a magazine… / Aimed at your average teen”

Pressure (1982, linkki livevideointiin): “Now here you are with your faith / And your Peter Pan advice / You have no scars on your face / And you cannot handle / Pressure”

Ja kaiken huippuna The Longest Time (1983; video on ihan sekopäinen mutta biisi on hieno): “If you said goodbye to me tonight / there would still be music left to write” – – “I think you ought to know that / I intend to hold you for / The longest time”.

(Väittäisin, että levyllä olisi myös Honesty (1979), vaikkei sitä listauksessa olekaan: “But when I want sincerity / Tell me where else can I turn / Because you’re the [only] one that I depend on.)

En ole luultavasti juurikaan mitään uudempaa Billy Joelia kuullut*. Nuo vanhat biisit pianoineen ja kiehtovine sanoituksineen tekivät minuun lähtemättömän vaikutuksen. Useimmat biisit ovat itse asiassa hyvin yksinkertaisia, mutta niissä on upea melodia. Ja se piano… Kuunnelkaa tämä versio New York State of Mindista (1976, nauhoitus 1978) – siinä on saksofonikin. “It comes down to reality / And it’s fine with me ’cause I’ve let it slide / Don’t care if it’s Chinatown or on Riverside”

Ei se We Didn’t Start the Fire -biisikään enää tunnu niin ärsyttävältä. Mutta ehkä sanojen ymmärtämiseen vaaditaan pikkuisen enemmän historian ja elämän ymmärrystä kuin keskivertopopbiisiin.

*Wikipedian mukaan Billy Joel teki viimeisen pop-albuminsa 1993.

Toisella koneella

Sitä mukaa, kun kevään päättävät näytökset lähestyvät, lisääntyy myös aika, jonka vietän sen toisen koneen ääressä.

Ompelukone ei ole ollut erityisen kovassa käytössä talven mittaan, mutta nyt urakoin taas esiintymisasuja – no, urakalla. Kovin monesta asukokonaisuudesta ei sentään ole kyse: Alhenan haggalaa varten valmistuvat haggalaessut ja -huivit sekä muutamalle tanssijalle myös niiden alle tuleva kokomekko. Pari tanssijaa tarvitsee myös itselleen asut, jotka muulle ryhmälle tehtiin viime talvena. Lisäksi täytyy vielä pohdiskella parin tanssin puvustusta, josko olisi tarpeen tehdä vielä jotain nopeaa ryhmäsävellystä.

Onnenvärinöihin on kolme ja puoli viikkoa, ja tähänastisen elämänkokemukseni perusteella arvelen, että ne ovat melkoisen hektiset kolme ja puoli viikkoa – ja tuotteliaat. Talven urakointi konkretisoituu, niin tanssiasuina kuin tanssiesityksinäkin.

Spämminvastaista murinaa

Pitäisi saada kiireen vilkkaa yksi lomake sivuille. Itse lomake on ollut valmiustilassa jo iät ja ajat, mutta jämähdin pohtimaan, miten saisin koodattua lomakkeen kohdesähköpostiosoitteen niin, ettei se olisi suoraan spämmibottien poimittavissa.

Googlaus tuottaa aivan liian paljon metodeja, joilla voi piilottaa sähköpostiosoitteen, mutta aivan liian vähän suht näppärästi omaksuttavia käytäntöjä lomakkeen osoitteen kätkemiseksi.

Pitääköhän tässä päätyä kuitenkin ihan pikakikkaan ja korvata @-merkki koodilla @. Kai se olisi parempi kuin ei mitään.

Epilogi vuorokautta myöhemmin
Ei kannata yrittää koodata @-merkkiä ainakaan php:n mail-funktioon. Ei suostunut pelaamaan. Tai mistä minä sen tiedän, jos vika olisikin ollut jossain muualla. En jaksanut enää ajatella, joten otin ritarillisen avun vastaan Gmaililta. Roskapostin suodatus ja valikoitujen viestien edelleenlähetys on aivan ykköskeksintö.