Merkinnät teemasta ''

Työtä sormille

Totesin taas, että jos päätä särkee aamulla, se ei lähde yhtään mihinkään millään koko päivänä. Ilta meni siis aivottomassa hommassa – kudoin sunnuntaina mainostamani sukkien parin loppuun. Nyt tämäkin neuleprojekti on siinä kriittisessä vaiheessa, johon yleensä jämähdän: puuttuu enää kastelu, pingotus ja langanpäiden päättely. Kohtuuttoman moni neule tuolla odottaa yhä, että saisin katkaistua viimeisen langanpään.

Huomiseksi päänsärky täytyy loihtia pois, sillä istun iltapäivän koulutuksessa. Täytyy myös tehdä ennakkovalmisteluja: minulla ei ole yhtään sellaista keskeneräistä neletta, jonka viitsisin raahata mukanani.

Villatakkia jaksan hädin tuskin pitää sylissäni, siitä uupuu enää kaarrokkeen yläosa ja kaulus. Jälkikasvun jakkuun pitäisi kutoa hihat, ja oikea kavennustiheys vaatii jatkuvasti sovituksia. Yhdestä vanhasta projektista on lanka loppumaisillaan eli täytyy ensin purkaa epäonnistunut hihakokeilu, jotta saan langan riittämään. Yhteen neuleeseen hermostuin pahanpäiväisesti, kun se ei näytä yhtään siltä, mitä haluaisin. Muuten keskeneräisenä on vain niitä neuleita, joiden langanpäät pitäisi päätellä…

***

Työlistalla on kolme erilaista neulehuivia – tänä talvena niskani eivät jämähdä kylmän takia! – mutta niistä jokainen pitäisi saada ensin turvallisesti alkuun, ennen kuin niitä voi ryhtyä tekemään aivottomana luentoneuleena. Ei siis niitä.

Olen ajatellut kutoa taas palmikkopipot lapsille, mutta malli, jota ajattelin, vaatii tarkkaa ohjeen seuraamista. Ei siis niitä.

Ison neuleen aloitus ei tule kyseeseenkään, sillä se vaatii paljon laskemista, puikkojen vaihtamista ja säätämistä, ennen kuin alkaa sujua. Sitä paitsi valtaosaan langoista ei ole vielä juuri sitä oikeaa mallia, ja valtaosaan malleista ei ole varastossa lankaa.

***

Jotain helppoa, jotain nopeaa, jotain kevyesti mukana kulkevaa.

Päätin, että ryhdyn tekemään ranteenlämmittimiä. Niille minulla on oikeasti tarvettakin. Sopiva, simppeli ohje on jo valmiiksi printattuna, joten tarvitsee vain varmistaa, että lankaa on riittävästi ja oikean kokoiset puikot ovat mukana.

Mutta ensin täytyy hävittää tämä päänsärky. Auttaisikohan nukkuminen?