Merkinnät teemasta ''

Hyötynäkökohtia

Näyttökoe takana, yhä hengissä. Huh!

Pahinta tällaisissa arviotilaisuuksissa ei ole niinkään se arvio vaan se, ettei tiedä, mitä raati odottaa. Päädyin turvautumaan tavalliseen selviytymisstrategiaani: tein sen, mitä parhaaksi näin.

Tätä metodia olen noudattanut menestyksekkäästi jo vuosia. Ensin luetaan tehtävänanto, sitten tuumataan ja lopuksi tehdään ihan oman pään mukaan. Jos se kelpaa, niin hyvä; jos ei, niin palautteessa saa kuulla, mikä meni pieleen.

***

Ainahan opinnot ovat elämää varten (eikös?), mutta toiset opinnot ovat enemmän kuin toiset. Edelleenkin muistoissani siintelee kirjallisuuden opintojen estetiikan perusteet, jonka oppeja en ole kyennyt elämässäni hyödyntämään – ei kai ihme, sillä kurssin asiat menivät tajunnantasostani korkealta yli.

Tällä kertaa oli ilo olla konkreettisten asioiden äärellä. Ei tarvinnut pohtia hypoteettisia asioita ja keksimällä keksiä esimerkkejä, vaan sai ottaa pohjaksi oman firman olemassaolevan tilanteen ja lähteä ruotimaan sitä ja kehittämään sen pohjalta asioita eteenpäin.

Näyttökokeiden myötä minulla on valmis toimialakaavio, liiketoimintasuunnitelma, kannattavuus- ja investointilaskelmat sekä puolivalmiina hinnasto ja pikkuista viilausta vaille kasassa laskuri, jonka avulla voin seurata tanssituntien kannattavuutta. Sitä paitsi olen istunut tunnin jos toisenkin pohdiskelemassa asioita ja selvittämässä itse itselleni tavoitteita ja päämääriä.

Ja sehän se opiskelun tärkein anti on: ymmärtää ja oivaltaa. Läpi menneet tentit ovat ansio sinällään, mutta jos niistä ei ole jäänyt mitään jälkiä aivotoimintaan, saman ajan olisi ehkä voinut käyttää hyödyllisemminkin.