Merkinnät teemasta ''

Hallinnassa: diabetes

Tänään vietetään maailman diabetespäivää (Word Diabetes Day). Tänä vuonna diabetespäivän teemana on “Ymmärrä ja hallitse”.

Ymmärtämiseen ja hallintaan meillä on pyritty kolmen ja puolen vuoden ajan, ja suuren osan ajasta tuntuu siltä, että ymmärrämme hoidon mekaniikan ja hallitsemme tilannetta. Tavoitteena on se, että me hallitsemme diabetesta eikä diabetes meidän elämäämme.

***

Diabetes on periaatteessa melko huomaamaton sairaus, mutta muutamat pikkuseikat paljastavat kyllä, että perheessä on ykköstyypin diabeetikko.

Verensokerimittarin liuskoilla on käsittämätön kyky päätyä ympäri taloa, samoin neulojen suojasineteillä ja neulan kärjen pienillä suojuksilla. Kaikkien edellä mainittujen pikkutarvikkeiden ainoa oikea osoite on roskakori, mutta silti niitä löytyy paikoista, joissa ei koskaan ole mitattu sokereita eikä laitettu neuloja toimintavalmiiksi.

Käytetyt neulat sen sijaan päätyvät aina keittiössä olevaan purkkiin.

***

Keittiön pöydältämme löytyy aina melkoinen valikoima diabeteksen hoitovälineitä. Siellä ovat insuliinikynät – toinen pitkävaikutteista, toinen pikainsuliinia varten – ja inskakynien kotelo sekä verensokerimittari koteloineen. Lisäksi pöydällä pyörii pari ylimääräistä lansettikynää, joilla tehdään reikä sormenpäähän, jotta saadaan pisara verta verensokerin mittausta varten.

Keittiössä on aina avattu laatikollinen neuloja, purkillinen verensokerimittarin liuskoja ja tällä hetkellä vielä lansettipaketin jämätkin. Lisäksi pöydällä makaa verensokerin omaseurantavihko, jonka välissä on pysyvästi menneiden aikojen lempparimustekynäni, jonka mekaniikka hajosi ja jonka terää ei saa enää naksautettua kynän sisälle.

***

Meille kertyy vuodessa keskimäärin 25 tyhjää neulalaatikkoa ja noin 50 tyhjää liuskapurkkia. Neulalaatikot tapaavat siirtyä minulle, sillä ne ovat juuri sopivan kokoisia myyntivalmiiksi pakattujen korvakorujen varastointia varten.

Sen sijaan liuskapurkeille emme ole keksineet mitään järkevää hyötykäyttöä. Toki liuskapurkkeihin voisi varastoida kaikenmoisia pikkutarpeita, esimerkiksi siemenhelmiä, hopealenkkejä tai paljetteja, mutta koska purkissa on jotain kemikaalia, joka pitää liuskat kuivana, en uskalla varastoida niihin mitään sellaista, joka voisi kemikaaleista kärsiä.

Jos jollakulla on käyttöä epälukuiselle määrälle hieman filmipurnukkaa pienempiä purkkeja, meiltä löytyisi heti pieni ripakopallinen.

Lisää diabeteksesta:
Diabetesliitto
Inkan kokoamat Ykköstyyppi-sivut