Merkinnät teemasta ''

Opin tiellä ja oikopolulla

Olen suurimman osan elämääni opiskellut asioita itse, yrityksen ja erehdyksen kautta.

Aikoinaan opin englannin kielestä ja kieliopista enemmän istumalla sanakirja kädessä ja suomentamalla laulujen sanoja kuin koulussa tunneilla. Journalistiikan opinnoissa vietin käsittämättömän määrän tunteja tuijottaen Quark-taitto-ohjelman ruutua ja etsien ratkaisuja taitto-ongelmiin. Olen tyhjentänyt kirjaston hyllyjä ja lukenut tietokirjoja, osan uudelleen ja uudelleen, sillä hyvästä kirjasta saa jokaisella lukukerralla irti jotain uutta.

Kun haluaa oppia, oppii ilman opettajaakin. Mutta se on kivinen ja mutkainen tie.

***

Itse opiskellessa joutuu itse rakentamaan syyt ja seuraukset, yhtäläisyydet ja erot. Itse joutuu etsimään näppärämpiä tapoja tehdä, itse joutuu etsimään virheen ja keksimään sille ratkaisun. Matkan varrella kaadutaan ja kompuroidaan, otetaan takapakkia, tehdään sutta. Joskus onnistutaan.

Opettajan tehtävänä on näyttää oikopolku oppimiseen. Opettaja osaa tarjota asiat sopivina kokonaisuuksina, jolloin oppilas ei joudu kerralla omaksumaan liikaa asiaa. Opettaja tietää helpomman tavan tehdä tai nopeamman keinon toteuttaa. Opettaja näkee heti, missä virhe on, ja osaa auttaa sen korjaamisessa.

Opettaminen on prosessin nopeuttamista.

***

Aloitin opettamisen 15 vuotta sitten. Sittemmin olen opettanut suomen kieltä, kielenhuoltoa ja kirjoittamista, itämaista tanssia, kuvankäsittelyä, kädentaitoja…

Olen havainnut, että opettaminen on ryhmätyötä.

Opettajalla on taito ja tieto, jota hän oppilailleen jakaa. Mutta opettaja on myös omaksunut alansa käytännöt, normit ja ajattelutavan. Oppilailla ei ole välttämättä sen paremmin taitoa eikä tietoa, muttei myöskään niiden rasitteita.

Kun ei tiedä, miten joku pitäisi tehdä, voi kokeilla mitä tapaa tahansa ja onnistua (tai epäonnistua). Kun ei tiedä, miten joku asia on, voi tehdä sen miten vain ja onnistua (tai epäonnistua).

Häkellyttävän usein opettajana saan uusia oivalluksia oppilaiden tavasta hahmottaa tai tehdä asioita. Joskus se oivallus liittyy sisältöön, joskus tekniikkaan, joskus asioiden ja elämän laajempiin yhteyksiin.

Tanssioppilaani ovat jo tottuneet siihen, että tartun hulluimpiinkin heitettyihin ideoihin. Niin on tansseihin päätynyt muun muassa keihäänheittoa ja ammuntaa.

Opettaminen on myös oppimista.