Merkinnät teemasta ''

Liikuntayrittäjäpäivän satoa

Osallistuin eilen Kuortaneella liikuntayrittäjäpäivään. Päivä oli ensimmäinen laatuaan, ja yhden päivän seminaariksi varsin antoisa.

***

Minun liikuntayrittäjyyteni keskittyy tanssityöhön, joka ei ole liikunta-alan ydintä.

Seminaarin pakollisessa tutkimuskatsauksessa vilkaistiin lukuja liikuntaharrastustutkimuksista. Uusimman tutkimuksen mukaan tanssin – tanssityylejä ja -lajeja erittelemättä – harrastajien määrä oli kuluneella vuosikymmenellä moninkertaistunut.

Viimeisimmässä liikuntaharrastustutkimuksessa tanssia ilmoitti harrastavansa 114 000 suomalaista. Lukuihin sisältynee niin Tanssi tähtien kanssa -ohjelman innoittama paritanssiharrastus kuin kaikenmoiset tanssityylit aina baletista afroon.

Joka tapauksessa yli 80 000 harrastajan lisäys on huikea. Tanssiharrastuksella on potentiaalia!

***

Ministeritason puheenvuoron piti työministeri Anne Sinnemäki, joka ei ollut hullumpi puhuja, vaikka puhuikin lähinnä yleistä asiaa sekä omakohtaista ei-yrittäjä-mutua. Sinnemäki kaipasi erityisesti räätälöityjä liikuntaryhmiä ikääntyville sekä niille, joita on hankala saada liikkumaan.

Sinnemäki totesi, että palvelutalous on onnellisuustaloutta ja palvelee myös kestävää kehitystä. Liikuntayrittäjyyshän on palvelutaloutta parhaimmillaan: tarjotaan palveluita, joilla voi parantaa elämänlaatua.

Vaikka monet puhujat puhuivatkin sen puolesta, että liikunnan itsessään pitäisi olla hauskaa, uskon, että esimerkiksi suomalaisen perheenäidin on helpompi ottaa aika liikunnalle, jos hän voi perustella harrastuksen terveysvaikutuksilla. Onhan se ihan eri asia jättää tiskit tiskaamatta ja lähteä liikkumaan sen varjolla, että jaksaa töissä paremmin, kuin siksi, että liikunta on niin kivaa.

***

Liikuntayrittäjäpäivän parasta antia olivat liikuntayrittäjien alustukset omasta toiminnastaan. Paikalla oli useita eri liikunta-alojen yrittäjiä, jotka kertoivat, miten olivat yrittäjiksi päätyneet. Viimeistään näiden alustusten jälkeen tajusi, että liikuntayrittäjät eivät ole kaikki samasta muotista.

Liikuntayrittäjyydessä pätee sama kuin “tavallisessakin” yrittäjyydessä: täytyy olla oma, toimiva yritysidea. Seminaarissa puhuneiden yrittäjien toiminnassa korostui erityisesti ennakkoluulottomuus ja innovatiivisuus – ja toisaalta innostus ja rohkeus, etten sanoisi jopa lievä rämäpäisyys.