Merkinnät teemasta ''

Salasanailua

Tarvitsin tänään erästä salasanaa, jolle on käyttöä suurin piirtein kerran vuodessa. En pystynyt muistini kätköistä kaivamaan esille mitään vihjettä, millainen salasana tässä palvelussa oli. Oli kaiveltava arkistoja.

***

Parikymmentä vuotta sitten osasin ulkoa melkoisen määrän puhelinnumeroita. Silloin soitettiin lankapuhelimilla, ja pöytäpuhelimessa oli vain kymmenkunta pikavalintaa. Oli pakko muistaa paljon numeroita.

Enää en osaa ulkoa puhelinnumeroita, en edes oman perheen numeroita. Jos kännykkä katoaisi, murehtisin varmaan enemmän kännykän puhelinmuistion katoamista kuin itse laitteen häviämistä.

***

Tätä nykyä se osa aivoistani, joihin aiemmin tallensin puhelinnumeroita, on varattu salasanoille. Erilaisia salasanoja ja PIN-koodeja tarvitaan valtaisa määrä.

Toki aktiivisesti muistettavien salasanojen määrää voisi vähentää antamalla selaimen tallentaa salasanat. En kuitenkaan ole niin tehnyt – eikä syynä ole tietosuojavainoharhaisuus. Pikemminkin tavoitteenani on aktivoida aivojani.

Tarvitsen viikoittain ehkä 30–40 salasanaa ja koodia, valtaosaa päivittäin: sähköpostit, foorumit, blogit, Facebook, Twitter, muut verkkopalvelut, kuten pankkitilit ja kirjasto. Aika ajoin tarvitsen toista mokomaa: webpalvelimet, kirjakerhot ja verkkokaupat, erilaiset sähköiset palvelut, harvemmin käytetyt sähköpostitilit ja foorumit. Ja sitten on vielä ne salasanat, joita tarvitaan äärimmäisen harvoin.

***

Ne salasanat, jotka olen saanut luoda itse, ovat helpoimpia muistaa. Ja ei, ne eivät ole tyyliä “salasana” tai “123456”, jotka kuulemma ovat ne yleisimmät, vaan kaikkien taiteen sääntöjen mukaisia erilaisten merkkien sarjoja.

Valmiina annetut salasanat ovat usein hankalampia, mutta nopeasti nekin oppii, jos niitä jatkuvasti tarvitaan.

Yllättäen hankalin on ollut pankkikortin tunnusluku. Vielä muutama kuukausi sitten selkäytimestä tuli sujuvasti edellisen kortin tunnus, ajoittain jopa sitä edeltävän kortin tunnus, mutta käytössä olevan kortin tunnusta en meinannut oppia millään. Muistin kyllä numerot, mutten numeroiden järjestystä.

Mutta onko se ihme, jos päässäni on jatkuvasti puolensataa aktiivista salasanaa ja ainakin parikymmentä vanhentunutta?