Pelin palat

Eilisiltana alkoi syksyn ensimmäisen koreografian työstäminen: Alhena valmistaa viisiminuuttisen nuubialaistanssin. Kepeä, hauska, helppo — ja näyttävä, siinä olkoon tämän tanssin syvin olemus.

Koreografiat valmistuvat omaa tahtiaan. Parhaiten valmista tulee, kun deadline pukkaa päälle; muulloin tulee sompailtua, vatvottua, pähkäiltyä, kokeiltua eri variaatioita, eikä lopullista päätöstä osaa tehdä. Erityisesti omat soolot elävät ihan omaa elämäänsä. Valmista on toistaiseksi tullut aina, osa koreografioista on osoittautunut jopa aivan käyttökelpoisiksi.

Tanssin sovittaminen ryhmälle on haasteellisempi prosessi. Neliulotteinen ajattelu ei aina suju aivan toiveiden mukaan: joku henkilö päätyy väärälle puolelle lavaa eivätkä kaikki tanssijat osaa jakautua kahdeksi kesken tanssin. Joskus kuviot toimivat, joskus eivät. Olen onnellisessa asemassa, sillä voin testata ajatuksiani niin Alhenalla kuin Saharalla. Eilisiltanakin alhenalaiset kokeilivat yhtä, toista ja kolmatta asetelmaa, ennen kuin löysin se, mikä näytti hyvältä.

Alhenan nuubialaisen sovitus on hyvässä alussa: tanssin kaari on rakennettu, sovituksen suuret linjat ovat kasassa. Seuraavaksi ryhdyn säveltämään sooloja ja kokoamaan ryhmäkuvioita. Ensi viikolla testataan toivon mukaan pitkät pätkät puolivalmista sovitusta ja pähkäillään ratkaisuja logistiikkaongelmiin.

Nuubialaisen puvustussuunnitelmakin valmistui. Tällä kertaa otti lujille, koska sitä oikeaa ideaa ei tahtonut löytyä. Lopulta sain kehiteltyä ryhmälle asun, jolle on muutakin käyttöä. Seuraavaksi on vuorossa kangaskauppojen luuhaaminen, ja siinä vaiheessa voi vielä tulla yllätyksiä: kangaskauppojen valikoimat ja tanssiryhmieni tarpeet eivät yleensä kohtaa. Viimeksi käytin Saharan asuihin löydetyt kankaat likimain viimeistä kangasriekaletta myöten. Toivottavasti tällä kertaa ei tarvitse mittoa kangasta sentin tarkkuudella.

Päätähtäin, Saharan näytös Karavaani, on helmikuun 17. päivä Seinäjoella. Perjantaina alkaa Saharan syystreenikausi — johan tässä ehdittiin pitämään kaksi viikkoa lomaa sitten Tampereen festareiden.

Haluaisin sanoa, että...