Säätöä + 25. ja 26.

Noin periaatteessa on mukavaa, että lapset kasvavat, vaikka se tarkoittaakin, että hihat jäävät lyhkäisiksi, housuista tulee capreja ja puoli vuotta vanhat kengät eivät enää mene jalkaan.

Kun lapsi on diabeetikko, kasvun myötä kasvaa myös insuliinintarve.

Minulla meni kauan sen oivaltamiseen, että korkeat sokerit eivät ole välttämättä merkki siitä, että teemme jotain väärin, vaan usein syynä korkeisiin sokereihin on se, että insuliinimäärät ovat jääneet jälkeen.

Tämä viikko on mennyt insuliineja säätäessä. Pikainsuliinin vaikutus näkyy nopeasti, joten sen kanssa pelaaminen on helppoa, mutta pitkävaikutteisen insuliinin muutokset vaativat pitempää seurantaa. Pieni lisä yön pitkävaikutteiseen insuliiniin saattaa huonolla tuurilla tuoda lapsellemme aamuyöstä hypon, joten tässä säätövaiheessa mielenrauhani kannalta on parempi, että seuraan tilannetta ja käyn mittomassa yölläkin.

Takana on neljä vähäunista yötä, mutta myös hyvä mieli: näyttää siltä, että insuliinin säätö meni putkeen. Yöt ovat menneet hyvillä sokereilla ja aamulla on päästy liikkeelle mukavista lukemista. Tämän pohjalta on hyvä lääkärin kanssa taas säätää insuliineja vastaamaan lapsen kasvua.

***

Kahdeskymmenesviides päivä: laulu, joka saa sinut nauramaan

Cole Porter: Anything goes (YouTube-linkki, laulajana John Barrowman)

Tämä laulu on musikaaliklassikko, jonka sanoitus on loistava esimerkki siitä, miten riimeillä saadaan lisättyä hauskuutta moninkertaiseksi. Sama sanoitus riimittömänä olisi melko tylsä, mutta riimillisyys laittaa kuulijan odottamaan lisää riimejä, ja jokainen nokkela riimi kasvattaa sanoituksen hauskuutta.

The world has gone mad today
And good’s bad today,
And black’s white today,
And day’s night today,
When most guys today
That women prize today
Are just silly gigolos

And though I’m not a great romancer
I know that I’m bound to answer
When you propose,
Anything goes

Muutama muu versio samaisesta laulusta (kaikki linkit YouTubeen): Ethel Merman vuonna 1979, Patty LuPone Tony Awards -palkintotilaisuudessa 1988 (valitettavan huono kuvanlaatu) ja Mitzi Gaynor elokuvassa Anything Goes 1956 (osin eri lyriikat).

Minulla oli tähän haasteeseen noin kaksikymmentä eri biisivaihtoehtoa, joten tarjoan vielä pari bonusta (kaikki YouTube-linkkejä):
Officer Krupke musikaalista West Side Story
Pentti Rasinkangas & Loiskis: Silakan ylistys
Juice Leskinen: Puhelinpylvään henkinen elämä

Aivan, jokaisessa on loistava ja riimirikas sanoitus.

***

Kahdeskymmeneskuudes päivä: laulu, jonka osaat soittaa

Jos on nuotit, kai minä soitan melkein mitä vaan – en tosin järin hyvin, koska soittoharrastus on jäänyt pahasti kaiken muun elämän jalkoihin, mutta auttavasti ja tunnistettavasti kuitenkin.

Valitsin tähän laulun, jota soitin hyvin mielelläni viulunsoittovuosinani (en tosin koskaan järin loistavasti).

Jean Sibelius: Romanssi op. 78 (YouTube-linkki)

Vieläköhän osaisin?

Haluaisin sanoa, että...