Neilikasta, kanelista, inkivääristä… (23. luukku)

On asioita, jotka haluan tehdä itse, olivat sitten kuinka hankalia tahansa. Yksi niistä on piparitaikina: keitän mausteita sokerin, siirapin ja rasvan kanssa, sekoitan soodan jauhoihin ja ravistelen jauhot hiljalleen ruskeaan massaan. Leivon hyvin harvoin enkä jouluksi mitään muuta kuin pipareita, mutta piparitaikinan tekemisestä pidän kovasti.

Kanelia, inkivääriä, kardemummaa ja neilikkaa, niistä syntyy joulu.

Väki lähti kuusenhakuun, taikina on tekeytymässä jääkaapissa, josko illalla olisi piparinpaiston aika. Taidan nyt pistää proosallisesti pyykkikoneen pyörimään, vaihtaa sukaravuille vedet ja uittaa pari päivää sangossa odotelleet kasvit alunassa, jotta saan ne altaisiin ennen joulua.

***

Monissa blogeissa on toivoteltu hyvää joulua jo pitkin viikkoa. Vaikka aionkin vielä huomenissa kirjoittaa muutaman rivin sekä tänne että Ishtar-blogiin, uskoisin, että lukijakunta on jo pikkuhiljaa siirtymässä tietokoneiden äärestä kinkunpaistoon, puuronkeittoon ja glöginmaisteluun.

Tässä siis joulutoivotukseni, kerrankin kuvan kera.

Joulukortti2007

(Laiskuri tunnustaa: tämä on suoraan pienennetty laitos tämän vuoden paperikuviksi tehdyistä joulukorteista, ja vielä häjysti pienennetystä versiosta selainasetuksilla blogiinmahtuvaksi pienennetty. Parannan tapani ensi vuonna…)

2 vastausta merkintään “Neilikasta, kanelista, inkivääristä… (23. luukku)”

  1. Joulun tuoksu tulee piparitaikinasta, olen samaa mieltä. Valitettavasti tänä vuonna se tuoksu jää meiltä kokematta – miehen keliakian vuoksi, en ole leiponut mitään. Tiedän, tiedän – keliaakikollekin voi leipoa, en ole vain perehtynyt niihin resepeteihin – vielä. Enemmänkin on kysymys siitä, että ei niitä pipareita enää söisi muut kuin minä, tytärkin leipoi jo omat piparit.

    Oikein hyvää joulun aikaa sinulle ja isolle perheellesi!

  2. Keliakia on todella harmillinen sairaus. Olen sivusta seurannut, miten tarkkaa sen hoito on. Eniten minua hätkähdytti se, että keliaakikon leivonnaisia ei voi edes tehdä samalla leivinalustalla ja samoilla leivontavälineillä, millä on leivottu tavallisista jauhoista leivottu, jotta gluteeni ei siirry keliaakikon leivonnaisiin. Ja onnistumisprosenttikin on gluteenittomissa kuulemma pienempi kuin tavallisissa… Onneksi tälläkin saralla pioneerit ovat kokeilleet yritykset ja erehdykset, joten reseptejä ja aineksia taitaa olla jo runsaammin tarjolla.

    Kiitos, Pantteri, nyt joulussa on pahin takana — tästä eteenpäin menee jo ihan omalla painollaan :).

Haluaisin sanoa, että...