Asteen tarkkuudella

Ruoanlaittotaitoni on sitä luokkaa, että ei sen niin väliä ole, onko uunissa 175 vai 200 astetta. Luultavasti sillä käytännössä on jotain merkitystä, mutta en ole osunut sapuskoissani huomaamaan.

Saunassa minulle riittää, kunhan lämmintä on yli 60 ja alle 90. Ihanne varmaan osuu johonkin 70 asteen kieppeille, mutta ei sekään nyt niin tarkkaa ole.

Eikä silläkään nyt niin suurta merkitystä ole, onko pihalla 15 vai 20 astetta, jos verrataan lämpöasteita keskenään tai miinuslukemia toisiinsa.

Mutta sillä on iso väli, näyttääkö ulkomittari joulukuussa 2 astetta plussaa vai miinusta. Nyt liikutaan siellä plussapuolella (vettä on satanut koko päivän lokakuiseen malliin), huomenna osutaan ennusteiden mukaan nollalinjalle ja maanantaina tipahdetaan hyvällä tuurilla parisen astetta miinukselle. Maltan tuskin odottaa!

***

Toivon myös, että lämpötilan lasku tuo mukanaan valkoisen maan. Paikallisella valtatiellä on normaalisti katuvalot, siis tällä viiden kilometrin pätkällä, jota tiheimmin autolla eestaas sahaan. Nyt yksi tolpista on kumossa ja se tärkeä piuha valonlähteiden välillä kahtena palana. Pimeyttä piisaa, märkä maa imaisee oman auton valot ja pisarat tuulilasissa heijastavat vastaantulijoiden valot miljoonakertaisiksi.

Ei minulle normaalisti ole niin väliksi, näyttääkö oma mittarini kahdeksankympin alueella 80 vai 75, vaikka ohikiitävien mielestä kumpikin on liian vähän. Mutta kun en näe ratin takaa sen vertaa, että uskaltaisin kiihdyttää kuuteenkymppiin, alkaa vauhdin puute häiritä jo itseänikin.

Mutta mieluummin viittäkymppiä todennäköisesti tietä pitkin kuin kahdeksaakymppiä ojaan tai valopylväisiin.

3 vastausta merkintään “Asteen tarkkuudella”

 1. Lähestymme eri tavalla lämpötiloja.
  Pyrin saamaan ruuanlaitossa uunin haluamaani lukemaan aika tarkasta. Helmiuunissa lämpötilan on tärkeä, liian vähän hajoaa helmet, liikaa niin lasi sulaa hallitsemattomasti .
  Sauna paras kylmänä, ehdottomasti.
  Oleellisimmasta ollaan samaa mieltä, on ihan eri juttu saadaanko tähän aikaan vuodesta 1mm vettä vai 1cm lunta.

  Täällä tulee vettä parasta aikaa, joka paikka lainehtii ja on iljettävän kuraista. Pieni reikä saappaassa kasteli koiralenkillä sukan.

  Toivottavasti nykyiseen sääennusteeeseen voi luottaa ja tilanne pian muuttuu.

 2. Foreca lupaa tänne yöksi neljä milliä (!) vettä — vetenä :(. Huomiselle sekä Foreca että ilmatieteen laitos enteilevät nollakelejä, joten toiveita on… (Meilläkin piha on alkanut taas pehmetä ja rapa lentää.)

  Tuo lasinsulatus onkin tarkkaa puuhaa, vaikka sekin taitaa olla toimintaa, jossa lämpömittari on apuväline ja kokemus kertoo, pitäisikö olla enemmän vai vähemmän lämpöä.

  Tulipa mieleeni: on meilläkin asteen tarkkuudella säädettäviä elementtejä, nimittäin akvaariot. Niissä lämpö pitäisi pitää tasaisesti asteen, parin sisällä. Kaloille jo muutaman asteen heitto on iso juttu, varsinkin jos lämpötila muuttuu nopeasti.

 3. Niinpä! Tuosta liikennejutusta olen samaa mieltä. Inhoan sitä, kun pitää ajaa pimeässä ja sitä, kun talvella tietynlaisessa valossa kontrastit häviävät, niin ettei tiedä, missä tie loppuu ja oja alkaa.

Haluaisin sanoa, että...