Veden alla

Deadlinet tulevat, deadlinet menevät, mutta kaaos pysyy. Viimeistään huomenna ilmestyy Ishtar, jonka jälkityöt odottavat loppuviikosta.

Mitä enemmän hommaa, sen varmemmin mikä tahansa muu asia kiinnostaa. Sellainenkin vahinko pääsi käymään, että vaatehuoneen järjestäminen oli kiinnostavampaa kuin kiireellisten hommien teko, josko eihän vaatehuonetta kokonaan ojennukseen saa ennen automaattisen pyykinviikkaaja-hyllyttäjän keksimistä.

Tämän syksyn kyseenalaista vapaata aikaa täyttämään kehittelin projektin nimeltä 300–400-litrainen akvaario. Pienempi 128-litrainen akvaario toki odottaa syyshuoltoa, sillä sen kasvisto on ottanut itseensä. Karttulehti (Heteranthera zosterifolia) olisi vaatinut enemmän karsimista ja uudelleenistutusta, se pahalainen pääsi villiintymään ja tukahduttamaan hidaskasvuisemmat. Anubia tosin voi hyvin, mutta sehän viihtyykin varjossa.

Jotteivät syksyn pimeät illat kävisi tylsiksi, tarkoituksena on lisätä vanhan akvan valaistusta ja uudistaa kasvikuntaa, metsästellä pientä akvaariota ihan vain kasveille ja kenties pienille sukaravuille, ja hankkia uusi, iso akvaario ja suunnitella sen elimistö.

Koska olen mieltynyt “olemattoman värisiin” kaloihin ja erityisesti tetroihin — ensimmäisessä akvassa asuu intiaaninsulkia (Pristella maxillaris) ja rubiinitetroja (Hemigrammus erythrozonus) –, uusikin akvaario todennäköisesti miehitetään tetrasuvun lajikkein: joku isompi tetra, kuten kongontetra (Phenacogrammus interruptus), voisi olla mukava, tai sitten safiiritetra (Hyphessobrycon columbianus) tahi keisaritetra (Nematobrycon palmeri). Korutetraan (Hyphessobrycon bentosi) ihastuin myös kovasti. Akvaariosta tehdään hiekkapohjainen, joten ehdottomasti pohjalle monnisia, todennäköisesti helposti saatavia kuparimonnisia (Corydoras aeneus), 1–2 partamonnia ja ehkä jotain muutakin plekoa.

Näin syksyllä kaikissa rakennusprojekteissa taistellaan aikaa vastaan: milloin lumi tulee, milloin alkaa olla pakkasta. Muuten akvaariotouhu on siistiä (no, ehkä vähän märkää) sisätyötä, mutta pohjahiekkojen pesun tekisin mieluummin ulkona. Itse akvaario tulee ehkä kuukauden päästä, sitten alkaa kypsytys ja sisustus, ja toivorikkaana aikatauluna olisi saada kalat jouluksi.

Joten työhuoneen siivoamisen ja pyykkien viikkaamisen sijaan jämähdän selaamaan netin kala-aiheisia sivustoja ja pohdiskelemaan akvaarioprojektia. Etteivät kävisi illat pitkiksi.

Haluaisin sanoa, että...