Eko pihisti ja blogeista

Minut haastettiin kertomaan, mikä on ekotekoni. Haaste lennähti Tanssivalta harmaalta pantterilta, jonka ekotekona oli jättää auto kotiin ja liikkua paikasta toiseen jalan, pyörällä tahi busseilla. Hyvä ekoteko kaupunkilaiselta!

En keksinyt ainoatakaan omaa ekotekoa, joten olen selaillut useammastakin blogista, millaisia ihmisten ekoteot ovat olleet. Lopulta eilen alkoi lamppu syttyä, kun lueskelin, millaisia ekotekoja Tilkkutäkin alla tehdään.

***

Niin, ikävä totuushan on, että minulta sujuu paremmin egoteko kuin ekoteko. Toisaalta oivalsin, että elämänmenoomme kuuluu monia itsestäänselvyyksiä, joissa on kohtuullisesti ekohenkeä.

Useimmiten syynä on pihiys. En osta muovipusseja, koska ne maksavat. Lajittelen kaikki jätteet, koska roskat maksavat. Hoidan yhdellä reissulla mahdollisimman monta asiaa, koska bensa maksaa ja aikakin on kallista. En juurikaan kierrätä, sillä pyrin käyttämään hankkimani tuotteet loppuun. Esimerkiksi lehdistä tilaan vain niitä, mitkä haluan säilyttää uutislehtiä lukuunottamatta, ja ne taas päätyvät pesänsytykkeeksi.

Täytyy myöntää, että vaikka rahaa olisi yhtäkkiä yltäkyllin, silti toimisin samoin. Sen verran syvällepiintyneitä tietyt tavat ovat.

***

Tavoitteeni ei ole toimia ekologisesti, haluan toimia järkevästi ja taloudellisesti. Useimmiten se tarkoittaa, että ostohetkellä vertaan tuotteen laatua, hintaa ja todennäköistä käyttöikää. Mitään en inhoa niin paljon kuin kertakäyttöistä rihkamaa, joka hajoaa hetimmiten. Mieluummin hyvää ja vähemmän kuin paljon olematonta.

Josko täällä talossa ympärilleen katsova voisi kyseenalaistaa sanan “vähemmän”. Uuden hankkiminen on niin terapeuttista.

***

Olen saanut myös You make my day -kunnianosoituksen, josta olen oikein otettu. Likimain jokainen lukemani blogi on saanut mainintoja jo enemmän tai vähemmän, joten näin jälkijunassa en enää viitsi erikseen blogeja kukkasilla palkita.

Blogimaailmaan sukeltaminen on yksi päivieni parhaista hetkistä. Tällä hetkellä RSS-lukijani listalla on pyöreästi sata blogia, näistä muutaman olen poiminut sivupalkkiin. Vilkaisen yleensä vähintään kerran päivässä blogien uudet postaukset. Kädentaitoblogien uudet luomukset ihastuttavat, tekstinikkareiden kirjoitukset antavat ajattelemisen aihetta, kuvablogit pysäyttävät.

Olen suurimmaksi osaksi kotosalla lasten kanssa ja suuren osan työstäkin teen omien seinien sisällä, joten kanssakäyminen ulkomaailman kanssa jää väkisinkin vähäiseksi. Blogosfääri ja keskustelupalstat ovat ikkunani tavalliseen maailmaan, ne estävät minua tulemasta aivan mökkihöperöksi. Onneksi on myös valokuituyhteys: sen ansiosta virtuaalimaailma on ulottuvillani jatkuvasti.

Yksi vastaus merkintään “Eko pihisti ja blogeista”

  1. Minä yleensä yritän kierrättää. Ehkä se on minun ekotekoni.

Haluaisin sanoa, että...