Syyskunnostus

Ensimmäisen ja vielä toistaiseksi ainoan akvaariomme syyskunnostus on suoritettu. Selkä ei välttämättä ollut projektista aivan yhtä mieltä, mutta muistanpahan taas, mihin olen ryhtymässä, kun isompi pönttö alkutalvesta kotiin kannetaan.

Koska levät ovat innostuneet akvaariostamme turhan paljon, tarkoitukseni on pitää tämän akvan kasvit tässä akvassa eikä siirrellä niitä uuteen akvaan. Tiedä sitten kuinka tehokkaasti saisin levän uuteen akvaan siirtymään, jos valitsisin päällisin puolin levättömiä kasveja — en kuitenkaan ajatellut riskeerata. Kaipa ne levät osaavat oma-aloitteisestikin löytää tiensä tulevaan purkkiin.

Kävin siis täydentämässä 128-litraisen kasvistoa hyvillä, vihreillä perusrehuilla. Nyt kokonaisuus näyttää seuraavalta:
kääpiökeihäslehti (Anubia barteri nana) jatkaa kasvuaan, josko vanhat lehdet levästä karvaisina
— karttulehti (Heteranthera zosterfolia), turhan tehokkaasti venähtänyt kasvintappajamme, karsittiin raa’alla kädellä ja ainoastaan muutama vireä taimi jätettiin
— melalehti (Cryptocoryne-sukua, tarkka lajike tuntematon), yksi taimi on juurtunut mukavasti anubian kylkeen, muille yksilöille valonvähyys kävi kohtalokkaaksi
— hapsuruoho (Mayaca vendelii/fluviatilis) uudistettiin tuuheaksi pöheiköksi peittämään sisäsuodatinta
— isorasvalehti (Bacopa caroliniana) -taimi oli venähtänyt kaupassa kohtullisiin mittoihin, joten siitä napattiin pistokkaita jo ennen istutusta; kasvista pyritään kasvattamaan nurkanvaltaaja
— liuskavesitähdikki (Hygrophila difformis) sijoitettiin miekkakasvin entiselle paikalle (myös miekkakasvi Echinodorus amazonicus otti itseensä, kun karttulehti varasti kaiken valon)
— jaavansaniainen (Microsorium pteropus) kietaistiin kiinni kukkaruukun kylkeen, ja jos kasvi ymmärtää kiinnittyä ruukkuun kunnolla, ruukku haudataan puoliksi soraan (luonnollisesti kasviton puoli)
— argentiinanvesirutto (Egeria densa) saa kokeeksi kasvaa taustalla; aivan akvaarion alkuaikoina siellä rönsysi sukulainen Egeria najas, joka jostain syystä koki äkkikuoleman
— kalakaupan kasvialtaasta kaapattiin vielä yksittäinen rönsy vallisneriaa (Vallisneria spiralis), jonka kohtaloa jäämme seuraamaan; ensimmäinen vallisneria alkutaipaleella häipyi hyvin nopeasti kuvioista

Silloin ihan alkuun kokeilin akvassa myös jotain ärviää (Myrophyllum propinum), joka ei ollut yhteistyöhaluinen. Papukaijalehdestä (Alternanthera reineckii) pidin kovasti, mutta niin pitivät levätkin. Rusolehti (Ludwigia glandiosa) ja rotala (Rotala indica) joutuivat elämään liian varjoisaa elämää, ja se koitui niiden kohtaloksi. Ohuita puuvartisia kasveja oli lisäksi vaikea saada juurtumaan sorapohjaan.

Syysremontin jälkeen akvaario näyttää jälleen oikein mukavalta. Taidan käyttää syyslomaviikon akvan ihailemiseen, koska kohtapuoliin levät kuitenkin tekevät invaasion kasvien kimppuun. Saman tien ryhdyn myös listaamaan kiinnostavia kasveja tulevaa akvaariota varten. Mutta ihan ensimmäiseksi täytyy huoltaa kädet: aktiivista rasvausta pari päivää ja kynsien perusteellinen huolto. Lutraus ei ole käsieni lempiharraste.

Yksi vastaus merkintään “Syyskunnostus”

  1. Meilläkin oli akva ja siellä kasveja ja kaloja, ja yhdet akvaarioahvenet saivat jopa jälkikasvua, niin että tuli pikkufisuja.

Haluaisin sanoa, että...