Suhdanneherkkää

Öljyn hinta on ollut pilvissä, ja bensa on jotain tähtitieteellistä. Hirvittää ajatellakin, mitä pakolliset kulkemiset maksavat. Syksyllä työnteko on taas kalliimpaa kuin kevätkaudella: kilometrikorvaustaksaa ei muuteta kesken vuoden, joten työssä käymisestä jää vähemmän rahaa käteen.

Raakaöljy on viime viikkoina halventunut 15 prosenttia, kertoo Ylen uutinen. Bensakin yrittää tulla perässä, josko ei yhtä vilkkaasti.

***

Samaa suhdanneherkkyyttä näkyy jalometalleissa (hopea on kallistunut viime syksystä kuudenneksella, ja se oli kyllä kallista jo silloin) ja vihannesosastolla.

Banaanit olivat naurettavan halpoja ennen EU:ta; muistan elävästi, että opiskeluaikoina banaanien kilohinta oli jossain kolmen markan kieppeillä, siis 50 sentin hujakoilla. Tätä nykyä banaaneja saattaa tarjouksesta saada eurolla, mutta kahden euron kilohinta on lähempänä totuutta.

Kurkut ja tomaatit olivat aikoinaan samaa hintaluokkaa: jos kilohinta oli yli vitosen, hinta oli kova. Nyt alle kaksi euroa tuntuu vielä siedettävältä hinnalta kilosta tomaatteja, ja jos kurkun hinta on alle puolentoista euron, se on jo suorastaan edullista.

***

Mikä hirveintä, jäätelö on kallistunut viime vuodesta. Silloin useimmat litran paketit sai alle kahteen euroon, osan reilustikin huokeammalla. Tänä vuonna normaali litrahinta on kahden euron paikkeilla, laktoosittomat tai kasvisrasvajäätelöt jo 2,50 euroa.

Bensa on kalliimpaa, jäätelö on kalliimpaa. Jäätelön syöminen maksaa siis merkittävästi enemmän kuin viime vuonna. Hankintakustannuksistakaan ei voi tinkiä: näillä helteillä jäätelö sulaa pyörän tarakalla.

Haluaisin sanoa, että...