I <3 FF3

Mikä olisikaan parempi tapa viettää sunnuntaita kuin asentaa Firefox 3? Okei, keksin montakin tapaa, mutta jos meinaa tehdä päivityksen, se kannattaa tehdä ajan kanssa.

Ei tokikaan siksi, ettäkö Firefoxin päivittäminen (tai asentaminen) olisi kovin kummoinen juttu. Siihen ei montaa minuuttia mennyt – edistys on edistynyt huomattavasti niistä ajoista, jolloin ohjelman asentaminen tarkoitti noin kymmentä levykettä, jotka laitettiin koneeseen oikeassa järjestyksessä tuskastuttavan pitkin väliajoin. Asentaminen tänään: lataus netistä, latauspaketin käynnistäminen, pari ok-klikkausta ja se on siinä.

***

Mutta silti suurin osa päivää meni Firefoxin kanssa. Ensin piti ihmetellä, millainen uusi Firefox oikein onkaan. No, en minä suoraan sanoen suuria muutoksia osaa huomata, vaikka varmaan siihen on jotain hienoa tehty.

Pintapuolisesti huomaan uuden Firefoxin lähinnä siinä, että minulla on uusi, FF3-yhteensopiva teema (siis FF3:n standardi; oma suosikkini päätti sörssätä lisäosien kuvakkeet).

***

Miksi oikein olen innoissani? Niiden lisäosien vuoksi. Olen jo tähän asti käyttänyt rss-lukijaa, ja pari muutakin on asennettuna, vaikken niitä ole oikein osannut käyttää. Nyt rohkaistuin etsimään kivoja ja elämää helpottavia lisäosia. Asensin viisi uutta siltä istumalta, ja vielä lisää on tulossa.

Ensimmäinen valintani: Flashblock. Inhoan flasheja eikä aiemmissa FF-asennuksissani ole ollut flasheja lukevaa liitännäistä ollenkaan. Koska jotkut sivut pelaavat vain flashin avulla, Flashblock on mainio apu: sillä voin tarvittaessa ottaa flashin käyttöön, ja sellaiset sivut, joilla haluan flashien toimivan, saa erikseen listattua ohjelmaan.

Toinen valintani: Adblock Plus. Adblockin avulla saan vaimennettua raivostuttavat mainokset. Toisaalta iso osa mainoksista häviä jo Flashblockin avulla, joten tämän lisäosan hyöty ei ehkä ole aivan maksimaalinen.

Kolma valintani: All-in-One Sidebar. Vaikuttaa näppärältä, josko aiheuttaa vielä monta ylimääräistä näpäystä, kun toimintalogiikka on hakusassa. AIOS tuo Firefoxiin sivupalkin, josta pääsee tutkimaan kirjanmerkkejä, sivuhistoriaa, latauksia, lisäosia, sivun lähdekoodia ynnä muuta infoa. Samankaltainen on nähtävästi Operassa, ja Explorerista löytyvät ainakin kirjanmerkit ja sivuhistoria vastaavasta sivupalkista. Ihan näppärä, vaikka eläisin ilmankin.

Neljäs valintani: Fast Dial. Tämä on ihan yliveto! Kun luo uuden välilehden, Fast Dial tuo välilehdelle suorat linkit haluamilleni sivuille. Tapanani on pitää auki ehkä kymmenkunta eri sivustoa eri välilehdillä. Säästän monta klikkausta ja hakua, kun olen kerännyt tarpeelliset linkit Fast Dial -listaan. Tätä ilman en varmaan osaa enää viikon päästä olla!

Viides valintani: Web Developer. Toistaiseksi en ole WD:llä tehnyt yhtään mitään, mutta kun taas huomisaamuna ryhdyn pyörittämään koodia, WD tulee tarpeeseen. Sen avulla pystyn etsimään ongelmia ja ratkaisuja niin sivukoodin kuin tyylitiedostojenkin ongelmiin. Tämäkin näyttäisi vähentävän monen monta klikkausta ja turhaa latausta, toisin sanoen nopeuttaa ja helpottaa sivujen rakentamista.

***

Osa näistä lisäosista olisi luultavasti ollut saatavilla jo FF2:een, mutta ajattelin silloin, että selain on selain eikä mikään monitoimikone. Tätä nykyä olen sitä mieltä, että mitä helpompaa, nopeampaa ja monipuolisempaa selaimen toiminta on, sen parempi.

En kuitenkaan soisi, että kaikki maan päällä on jo valmiiksi ohjelmaan sisällytettynä. Tällainen lisäosasysteemi on oikein mainio: mietin, mitä haluan, ja etsin tarpeisiini soveltuvan lisäosan. Kustomointi ottaa aikaa, mutta toisaalta selain on sitten juuri minulle hyvä.

***

Lisäys 11.8.2008 kello 9.45

Aloitin aamuni nakkaamalla vielä pari uutta add-onia Firefoxiin.

Interclue tuo sivulla olevien linkkien viereen pikkuikonin. Kun kursorin vie sen päälle, hyppää näytölle pieni ikkuna, jossa näkee, mitä linkin takana on. Samalainen systeemi on käytössä monissa blogeissa, josko en kuollaksenikaan muista, minkäniminen systeemi on. Oikein näppärä lisäke, varsinkin kun teen ja päivitän linkkilistoja. Ei tarvitse aina klikata linkkiä, jotta näkee, että on kirjoittanut linkin osoitteen oikein.

Tab Scope tekee sen, mitä Operasta olen kadehtinut: kun kursorin vie välilehden nimipalkin (mikä ihme sen oikea nimi on?) päälle, Tab Scope tarjoaa pikkuikkunan, jossa näkyy sivun sisältö. Minulla saattaa olla parhaimillaan monta samannimistä sivua auki (kuten nyt on kaksi “Sormiharjoituksia”-alkuista sivua), ja välillä joutuu klikkailemaan kaikki sivut läpi, ennen kuin se oikea löytyy. Me likes!

Asennettuna mutta vielä käyttöön ottamatta on myös Foxmarks, jolla saa kirjanmerkit yhtenäistettyä niin, että samat kirjanmerkit ovat käytössä eri koneissa. En vielä tiedä, pidänkö ominaisuudesta vai en, sillä se tallentaa kirjanmerkit jonnekin bittiavaruuteen. Suhtaudun moiseen aina pikkuisen epäillen.

2 vastausta merkintään “I <3 FF3”

  1. Hieno selostus sulla Firefoxin ominaisuuksista. Olen itse kyllä niin hidas oppimaan uutta, että menen vanhoilla tavoilla eteenpäin. Taitaa sinun tietokoneen käyttösi muutenkin olla paljon monipuolisempaa ja ammattitaitoisempaa kuin pantterin.
    Hyvä kuitenkin tietää, että jos haluan uusia ominaisuuksia ottaa käyttöön, niin sinulla on jo niistä kokemusta.

  2. Olen aina pitänyt kaikenmoisista vimpstaakeista, niin bittimuotoisista kuin ns. konkreettisistakin. En kuitenkaan ole niin innokas, että haluaisin etujoukoissa marssia: melkein kaikki valitsemani lisäkkeet löytyvät Firefoxin suosittelemien add-onien listalta 🙂 .

    Kaikki se, mistä on oikeasti hyötyä itselle, kannattaa ottaa käyttöön. Minulle tietokone ja netti ovat työvälineitä, joten kaikki helpottavat ja nopeuttavat toiminnot ovat tervetulleita. Paha kyllä, innostun usein lähipiirillekin messuamaan uusista löydöksistä…

Haluaisin sanoa, että...