Posti tuo

Postin tulo on täällä maalla aina päivän kohokohta. Sunnuntaisin ei posti tokikaan jaa päivän lehteä omaan postilaatikkoon asti, mutta muina päivinä posti tuo ainakin maakuntalehden, joka meillä on Ilkka.

Torstai on viikon posteliain päivä, silloin tulee ilmaisjakelulehden lisäksi kaksi tilaamaani paikallislehteä, tämän alueen Viiskunta ja kotiseutuni Sompio. Molemmat ilmestyvät kahdesti viikossa, joten Sompiota saadaan lukea tuoreeltaan myös maanantaisin ja Viiskuntaa tiistaisin. Tasaiseen tahtiin tämän talouden postilaatikkoon tippuu myös muita tilattuja lehtiä, joiden lukemiselle ei tahdo olla riittävästi aikaa — lienee harvennuksen paikka?

Aikakausehdet, joista en aivan heti luovu, ovat käsityölehtiä: Suuri Käsityölehti ilmestyy kymmenen kertaa vuodessa, suuri suosikkini Ottobre Design (kansainvälisestä nimestään huolimatta suomalaista tuotantoa) on nyt lisännyt ilmestymistiheyttään neljästä kuuteen — neljä numeroa lastenvaatteita ja kaksi naisten. Käsityölehden ensilukeminen on aina tärkeä hetki, laatuaikaa parhaimmillaan. Ottobresta löytyy joka kerta paljon ihania vaatteita ja ideoita (mistä aikaa niiden tekemiseen?), sen sijaan on tavallista etten ensilukemalla löydä Suuresta Käsityölehdestä mitään toteutettavaa. Vuosien mittaan käsityölehdet ovat kuitenkin osoittautuneet oivalliseksi kaavapankiksi, ja palaan vanhojen numeroiden pariin säännöllisesti.  Jos ei numerosta 1/2007 löydy toteutettavaa nyt, siitä voi hyvinkin olla hyötyä kolmen vuoden päästä.

Saimme valokuituyhteyden reilu vuosi sitten, ja silloin innostuin selailemaan nettikauppojen tarjontaa. Modeemilla runsaasti kuvia sisältävät sivut olivat liian raskaita ladattavia, mutta nyt ei latausajalla ole väliä, kun verkkoyhteydestä ei makseta käytön mukaan.

En juurikaan tilaa ns. tavallista tavaraa netistä tai ylipäätään postitse, mutta erikoistuotteita on tullut viime aikoina tilattua runsaasti. Erityisesti helmi- ja hopeakorujen teko ei sujuisi lainkaan, ellei olisi nettikauppoja ja postimyyntiä. Helmiä, lankaa, neuloja, lukkoja, hopeaa, työkaluja sun muuta ei yleensä lähikaupasta saa. Myös akvaarioharrastuksessa nettikaupoista on hyötyä. Hitusen varauksella suhtaudun elävien otusten lähettelyyn, josko tarvittaessa voisin Matkahuollon kautta jonkin fisunkin tuottaa. Sen sijaan monia akvaarioiden erikoistuotteita, joita akvaariokauppojen hyllyissä ei välttämättä ole, voi tilata järkevään hintaan netin kautta.

Tänään oli hyvä postipäivä. Sain Viherkalasta tilaamani Tetra Aquan SafeStart-aineen, jossa on akvaarion tarvitsemaa bakteerikantaa. Siitä pistetään uusiin akvaarioihin ymppiä, jotta saadaan ne kypsytettyä turvallisesti ja tehokkaasti. Hinta pienestä pullosta on tolkuton, mutta käyttäjäkokemusten perusteella arvelen, että tuote on hintansa väärti. Toinen, reilusti yli puolikiloinen paketti tuli Helmitaulusta, jonne tein tilauksen eilen iltapäivällä (!). Maikki on tunnetusti nopea postittaja, mutta tämä nopeus ylitti odotukseni. Tilasin viittä väriä 10/0-koon siemenhelmiä ja kolmea väriä tikarihelmiä, kaikki Alhenan nuubialaiskoruihin.

Tänään oli hyvä postipäivä. Paremmaksi postipäivä muuttuu vain silloin, kun saa kirjeitä tai muita henkilökohtaisia viestejä ystäviltä. Sähköposti ja tekstiviestit ovat syöneet ne olemattomiin, joten jokainen kirje on todellakin juhlan paikka. Kirjeitä varmaan saisi enemmän, kun ehtisi itse niitä kirjoittamaan…

Haluaisin sanoa, että...