Hiukset parhaimmillaan

Kun perheen naisväki pitää hiuksensa pitkinä, parturointitarve määräytyy miespuolisten hiustenkasvun mukaan. Sopiva ajankohta olisi ollut joskus joulukuun alussa, mutta hiukset leikattiin vasta eilen. Naisväen hiuksille tehtiin vain pieni tasoitus, joten projektin päätteeksi suurimmat hiuskasat olivat nuorenherran päästä.

Inhoan kampaajalla käymistä. Kolmivuotiaana hiukseni leikattiin aivan lyhyiksi, ja sen jälkeen en ole suosiolla kampaajalle mennyt eivätkä hiukset ole sen jälkeen olleet lyhyet. Monta vuotta leikkasin hiukset itse silloin kun muistin. En ole myöskään ikinä pitänyt siitä, että joku muu tekee minulle kampausta.

Tätä nykyä tuttu kampaaja leikkaa aina samalla kertaa sekä lasten hiukset että minun hiukseni. Olen juuri ja juuri oppinut istumaan parturoitavana ilman suurta sydämentykytystä, kun luottokampaajani leikkaa aina vain sen, mitä on pakko. Ja kyllähän se palkitsee, kun hiusten latvat ovat kauniit ja tasaiset ja pehmeät leikkuun jälkeen.

Ehkä puolisentoista vuotta olen muutenkin yrittänyt panostaa hiusten hoitoon. Aiemmin pesin hiukset suihkussa samanlämpöisellä vedellä kuin itsenikin (= aikas kuumaa) aina kun ne tuntuivat likaisilta (= pahimmillaan joka toinen päivä). Vaikken värjää, föönaa tai muuten käsittele hiuksiani, niin kyllähän tuo pesurutiini teki tuhojaan latvoissa.

Ensin opettelin irti hiustenpesupakosta. Nykyisin pesen hiukset korkeintaan kaksi kertaa viikossa shampoolla. Myönnän: hiukset ovat välillä turhankin likaiset ennen pesua, mutta olen päätynyt siihen, että mieluummin vähän likaiset mutta pehmeät hiukset kuin aina puhtaat mutta korppuiset. Shampoon huuhtelen haalealla vedellä, laitan reilusti hoitoainetta ja annan sen vaikuttaa hyvän tovin ennen poishuuhtomista. Pyyhekuiviin hiuksiin lisään vielä tilkan latvaseerumia ja annoksen hiuksiin jätettävää hoitoainetta.

Lopputulos: hiukseni ovat tätä nykyä pehmeät ja reilusti hyväkuntoisemmat kuin puolitoista vuotta takaperin. Kaunis niiden väri ei ole vieläkään — luontainen värini otti ja hävisi ensimmäisessä raskaudessa –, mutten aio riskeerata värjäämällä. Mikä parasta, nykyinen hiustenhoitorutiinini on vaivaton ja helppo. Haasteellisinta on istua muutaman kuukauden välein kampaajan käsittelyyn.

Yksi vastaus merkintään “Hiukset parhaimmillaan”

  1. Mulla on lyhyt tukka, myös otsatukka, ja välilllä se kasvaa mokoma niin pitkäksi, että pitää vetää otsatukka pannalla pois tieltä, ja mua pantakampaus vanhentaa kymmenellä vuodella.

Haluaisin sanoa, että...