Kaupoilla

En koskaan innostunut postimyynneistä. Katalogien selaaminen, tilauksen kokoaminen ja erityisesti palautettavien tavaroiden pakkaaminen ja postiin kiikuttaminen ei ole mieleistäni hommaa. Onni on tietysti ollut, että olen saanut kuta kuinkin kaiken tarpeellisen käyntietäisyydellä olevista kaupoista. Postimyyntinä olen tilannut vain jonkin verran verhoja, lakanoita ja muutamia vaatekappaleita.

Tarkkaan ottaen nettikauppakin on postimyyntiä. Erikoistuotteita ei löydy lähikaupan hyllyltä eikä tätä nykyä välttämättä mistään liikkeistä. Myynti on siirtynyt nettikauppoihin ja varastot myyjän autotalleihin. Plussaa on se, ettei hinnoissa tarvitse maksaa kalliita kauppatilojen vuokria ja netissä tuotteet ovat selailtavissa, parhaimmillaan varastokin näkyy likimain reaaliaikaisena. Tuotteet saa monista paikoista postiennakolla tai — ainakin kanta-asiakkaana — laskulla, ja toimitusvarmuus on sitä luokkaa, mitä Postin toimituksissa yleensäkin, siis suhteellisen todennäköistä, josko ei täysin varmaa.

Kun erikoistuotteiden tarpeeni on kasvanut, on myös nettikaupoissa luuhaamiseni lisääntynyt. Koko tämän vuosituhannen olen ollut Studio Hennan kanta-asiakas. Siitä firmasta on tullut meille laskematon määrä paketteja, viimeksi nyt maanantaina. Lantiohuiveja, levyjä, paljetteja, pukuja… kaikkea, mitä tanssiin tarvitaan. Kanta-asiakkaana on kiva olla: voin kysyä, onko mitään minunnäköistäni tarjolla, ja Henna pistää pakettiin sopivia ihanuuksia ja mieleistäni musiikkia.

Akvaariomaailmassa olen myös huomannut, että nettikauppojen tarjonnasta on iloa. Olen ilahtunut erityisesti Akvaarioon.fi-liikkeen tarjonnasta. Kaloja en ensisijaisesti ostaisi postitse, mutta varsinkin kaikki tavarapuoli kulkee ihan mukavasti pakettina.

Viime aikoina olen koonnut tilausta Digitarvike-liikkeeseen. Tarkoitus on ollut hankkia sopivia lisätarpeita digikameraan, ja kyseisestä putiikista olen ennenkin tilannut. Olen sen verran uskollinen asiakas, että jos löydän hyvän kaupan, en välttämättä hirveästi googlaile uusia vaihtoehtoja, joskus ehkä teen hintavertailuja. Niinpä ostopaikka oli heti tiedossa, kun kaukolaukaisinta tiesin tarvitsevani.

Vieraskielistä kirjallisuutta ja erikoisalojen kirjoja ei omasta kirjakaupastani löydy. Jotain kirjoja olen tilannut AdLibris-nettikaupasta. Hinnat olivat kohdallaan ja valikoimista löytyi paljon sellaisia opuksia, joita muilla ei ollut tarjota. Sinne suuntaan uudemmankin kerran erikoisempia teoksia metsästämään.

Nettikauppojen maailmaan olen perehtynyt erityisesti helmi- ja koruasioissa. Korumateriaaleja ei lähikaupan hyllyltä löydy, ei ainakaan, jos haluaa tehdä koruja kivihelmistä ja hopeasta. Niinpä olen löytänyt muutaman korumyyjän, joilta materiaalini hankin. Ensimmäinen ostopaikkani oli Villihelmi, jonka materiaalivalikoima on huikea. Kivihelmiä ja hopeatarpeita ostan Maarian korupajasta: Ulla toimittaa tarvikkeet ripeästi ja tietää jo mieltymykseni granaatteihin. Siemenhelmiä ja kivihelmiä hankin Helmitaulusta: Maikki pisti juuri eilettäin minulle taas tulemaan satsin hopeasisuksisia kymppikoon helmiä pukukirjontaan. Kummankin putiikin plussana on henkilökohtainen palvelu, nopeus ja se, että valikoimia on helppo selata koneelta. Lisäksi olen tilannut hopeaa ja työkaluja Kankurinaitasta, jota pyörittää monen hopeaihmisen guru Ari.

Kauppasidonnaisuudestani huolimatta olen vakaasti harkinnut, että saatan laventaa korutarvikkeitteni toimittajaa vielä yhdellä liikkeellä. HelmiQ:n valikoimissa on paljon kiinnostavia tuotteita ja monet ovat kehuneet palvelua. Voi hyvin olla, että sieltäkin vielä tilaan.

Monet tuntuvat mielellään tilaavan sieltä ja täältä. Minä taas mieluusti keskitän hankintani. Taidan olla liian laiska kotiutumaan eri nettisivustoille, shoppailen mieluummin tutuissa paikoissa. Hyvä palvelu on tärkeää, ja erityisesti suosin niitä myyjiä, jotka osaavat suositella minulle sellaista, mitä en itse osaisi pyytää, ykkösesimerkkinä Studio Henna. Nettiostoksiani hillitsee vain rahavirta, joka ei ole riittävän vuolas ahkeraan shoppailuun.

Haluaisin sanoa, että...