Uusintojen puolesta, vhumia vastaan

Minä pidän tv-ohjelmien uusintakierroksista. Katson hyviä sarjoja mielelläni uudestaan, parhaat kun kestävät sen toisen, kolmannen ja ehkä jopa neljännenkin kierroksen ihan mainiosti, jos ensinäkemisestä on kulunut enemmälti aikaa.

Esimerkiksi Frasier, jota Nelonen uusii myöhäisilloissa ja sunnuntaisin putkena, jaksaa naurattaa. Osa jaksoista on saattanut jäädä ensimmäisellä esityskierroksella näkemättä, osasta muistan hyvin, mihin suuntaan juttu menee. Yhtä kaikki, katson sen aina, jos mahdollista.

***

Joskus uusinnat tulevat tarpeeseen. Tänään alkoi ykkösellä alusta sarja Gilmoren tytöt, jota en ole koskaan katsonut yhtään jaksoa. Tietävämmät olivat minulle sarjaa kehuneet, joten tänään otin asiakseni katsoa ensimmäisen jakson.

Ja sehän oli aivan loistava! Mainiota dialogia, kiinnostavia hahmoja, hyvin rakennettuja kohtauksia. Mainitsinko jo dialogin?

***

Varoittava esimerkki huonosta uusintapolitiikasta: Nelonen, muistaakseni, alkoi näyttää Moonlighting-sarjaa – suomeksi paremmin tunnettu nimellä Konnankoukkuja kahdelle – joskus pari vuotta sitten. Sitä nähtiin se mitä nähtiin lauantai-iltapäivien kevät- ja kesäuusintoina, ja sitten se katosi. Vhum!

Eipä hätää: tänä syksynä uudenuutukainen kanava Viisi (joka yöaikaan pyörittää Voicen ohjelmaa) aloitti sarjan alusta sunnuntai-iltaisin. Missasin pari ensimmäistä jaksoa, mutta sitten pääsin vauhtiin mukaan. Paha kyllä, menivät jossain kohti huomaamattani rukkaamaan ohjelmakartan uusiksi, ja siirsivät ohjelman lauantai-iltaan. Jäi jokunen jakso välistä, mutta pääsin taas ohjelmakartan syrjään kiinni, kunnes joulun alla ohjelma katosi ohjelmistosta. Vhum!

Enkä kummallakaan kerralla onnistunut näkemään ykköskauden suosikkijaksoani, eikä kummallakaan uusintakierroksella päästy myöhempien kausien suosikkeihini asti. Vhum vaan!

***

Yksi sarja on, josta ei ole saatu uusintaa, vaikka olen sitä kovasti haikaillut, nimittäin Six feet under (Mullan alla). Minulta jäi sarjan ykköskausi kokonaan näkemättä, mikä on suuri aukko audiovisuaalisessa sivistyksessäni. Toivottavasti Ylen Ykkönen sai HBO-kaupassaan myös hautaustoimistosarjan esitysoikeudet.

Haluaisin sanoa, että...