Lohduttavaa

Tässä on taisteltu viime aikoina matalien lounassokerien kanssa. Ei ole kovin miellyttävää eikä suotavaa, että verensokeri tipahtaa koululounaalle kakkosella alkaviin lukemiin.

Edellisellä diabetespolikäynnillä tilanne oli toisenmoinen: lounaalla mentiin korkeilla ja alkuiltapäivästä hypoilla. Insuliinien muutoksella onnistuttiin siis siirtämään hypot lounasaikaan.

***

Useampaan otteeseen on tehnyt mieli hakata päätä seinään, kun verensokereilla, hiilihydraateilla ja insuliineilla ei tunnu olevan mitään loogista yhteyttä. Kovasti lohdutti tänään lääkärillä, kun lääkäri tutkiskeli omaseurantavihkoa ja huokaisi: “Eihän tässä ole mitään tolkkua.” Sitä mieltä mekin olemme olleet.

Mikä häkellyttävintä, verensokerimittausten keskiarvo on viimeiseltä kuukaudelta 8,5 paikkeilla, mutta HbA1c oli yli 8,5:n. Nämä kaksi lukuahan eivät ole yhtään verrannolliset: jos pitkäaikainen verensokeri eli HbA1c on 8,5, verensokeritaso on keskimäärin 13. Verensokeri siis huitelee tähdissä silloin, kun emme mittaa. Ei hyvä.

Nyt taas säädetään ja viilataan ja väännetään ja käännetään. Parin kuukauden päästä käydään katsomassa, auttaako insuliinien säätö.

Haluaisin sanoa, että...