…and Spam selecting a Spam particular Spam item from the Spam menu…*

Joka paikassa hehkutetaan, miten hyvin Thunderbirdin roskapostinsuodatus toimii. Olen koko alkuvuoden ihmetellyt, että miten se oikein pelaa, kun minulla suurin osa roskaposteista tarttuu jo palvelimella SpamAssassinin haaviin, mutta läpitulevat roskapostit ilmaantuvat saapuneisiin kuten tavallinenkin posti.

Kävin läpi kaikki valikot ja asetukset, luin useammankin käyttöohjeen roskapostisuodatuksen käyttöönotosta. En tullut hullua hurskaammaksi.

Toki siellä on iso ja näkyvä nappi, jolla avoimen roskapostiviestin voi määrittää roskapostiksi, mutta minusta ei ole mielekästä ensin avata roskapostia, jotta sen voi määritellä spämmiksi. Useimmissa webmail-palveluissa voi ruksailla liudan sähköposteja ja määritellä postit roskaksi avaamatta. Thunderbirdissä ei ole ruksiruutuja.

***

Tänään lopulta oivalsin, miten spämmisuodatinta pääsee kouluttamaan. Toimintamalli on päivänselvä, kun ensin pysähtyy tuijottamaan ohjelman ruutua ja käyttää tovin ajatteluun. No, pysähtyminen on aina ollut ongelmani eikä ajattelukaan ole viime aikoina ollut vinkeintä mahdollista.

Thunderbirdissä, ainakin minun ruudullani, on jokaisen viestin kohdalla muutama kapea sarake: yhdestä näkee, onko liitteitä, toisesta saa viestin eteen lipun. Peruskamaa.

Tänään vahingossa sohaisin pientä pistettä, joka yhdessä sarakkeessa on. Se ei olekaan visuaalinen erotin, vaan siitä voi määritellä luetun viestin lukemattomaksi ja päinvastoin.

Ja kun maltoin pysähtyä katsomaan (ks. edellinen vastaväite), huomasin, että roskapostikuvakkeelle on myös ihan oma sarakkeensa. Kun klikkaa tyhjää sarakekohtaa, siihen ilmestyy roskapostikuvake ja – vhumm! – hetken päästä spämmi hypähtää roskapostikansioon.

***

Luin käyttöohjeet uudestaan. Sanotaanko ensimmäisessäkään, että saraketta klikkaamalla merkitään roskapostit? No ei.

Kumpi siis on hölmömpi: minä, joka en pysähdy ja katso, vai käyttöohje(id)en tekijä, joka pitää itsestään selvänä, että käyttäjä pysähtyy, katsoo ja ajattelee.

No en minä ainaskaan. Enhän?

*En paljon Monthy Pythonista ymmärrä, mutta spam-sanan etymologia kuuluu yleissivitykseen.

Haluaisin sanoa, että...