Kaavanlukutaito

Posti kantoi tänään uusimman Ottobre design -numeron 5/2007, naisten malliston. Tapani mukaan uppouduin talon mukavimpaan nojatuoliin ja ryhdyin selaaman lehteä.

Ensireaktio: höh, yhtä ja samaa. Ei kiva hame, ja se on joka sivulla. Höh. Sitä paitsi ruskeat kankaat eivät ole kivoja. Kolminkertainen höh.

Sitten — tapani mukaan — otin “sen oikean” lukukierroksen. Avasin lehden kaavaselostusten kohdasta ja kävin kaavat läpi. Ja kas kummaa: lehtihän on pullollaan loistavia ja mainioita malleja!

Ihana vintage-paitapusero (1), ja varsinkin se ryppyhihaversio (2). Neulospusero-neuletakki (5, 7) näyttää hyvältä mallilta, varsinkin jos pääaukon vaihtaisi V-malliseksi. Rypytetty trikootunika (malli 12, no, ehkä sekin V-aukkoisena) täytyy tehdä heti ensimmäisenä!

Juuri sellainen vetoketjuhuppari (19), mitä olen halunnut tehdä, kunhan vaihdan kengurutaskut sivusaumataskuiksi. Aivan ihana trenchcoat (20) — kunnon välikausitakkihan minulta puuttuukin! Ja sokerina pohjalla farkut (10), tismalleen sitä, mitä olen kaivannutkin: hitusen madallettu vyötärö ja sekä kapeat että levenevät lahkeet. Täydellistä!

Ja jopa se kaarrokehamekin (3, 4, 9, 18) voisi olla käyttökelpoinen, eikös minulla ollut juuri tuohon sopivaa kangasta varastoissani…

Tämä lehti paljasti jälleen kerran sen, että kaavalehtien valokuvia on ihan turha katsella. Koko Ottobre designin numeroon ei ollut kuvattu ensimmäistäkään vaatetta, jonka haluaisin itselleni (mustia farkkuja ja valkoista paitapuseroa lukuunottamatta). Kaikki vaatteet olivat ruskeaa, vihreää, sellaisia värejä, joita ei kaapistani löydy. Mallitkaan eivät näyttäneet kuvissa kovin kummoisilta.

Mutta kaavapiirroksista paljastui se, mikä vaatteita ompelevalle on olennaista: millainen vaate itse asiassa on. Millaiset kappaleet, millaiset leikkaukset, miten samaa kaavaa voi hyödyntää. Ompeluselostukset kertovat, millaisista materiaaleista vaate on toteutettu — ja toisaalta rivien välistä voi lukea, millaisesta materiaalista voisin itse vaatteen tehdä.

Suosikkejani ovat sellaiset kaavat, joissa yhteen peruskaavaan on annettu variaatiomahdollisuuksia: erilaisia hihoja, lahkeita, taskuja, päänteitä sun muuta. Sellaiset kaavat tulee useammin piirrettyä ja käytettyä, moneen kertaan. Ottobre design tarjoaa sellaisia kaavoja aika usein — siinä yksi syy, miksi pidän julkaisusta kovasti.

Mutta missä ihmeen välissä minä nuo kaikki vaatteet itselleni teen?

Yksi vastaus merkintään “Kaavanlukutaito”

  1. Sano muuta! Mulla neuleohje määrää sen, sopiiko se neule mun taidoille vai ei. No tietty valmiin neuleen olis kiva sopia mun päällenikin tietty, mutta siihen asti ei ikinä päästä, jos se malli on liika vaikea neulottava.

Haluaisin sanoa, että...