Reagoin, siis olen

Kyllähän minä tiedän, että olen allerginen kaikenmoisille asioille – lepälle ja koivulle, niittynurmikalle ja timoteille, kissoille ja koirille, hevosista puhumattakaan – , mutta silti tämä tuntuu vähän naurettavalta.

Minua puri etusormeen paarma. Nämä etelän paarmat ovat niitä pieniä kärpäsen näköisiä, eivät sellaisia puolen hevosen kokoisia vihreäsiipisiä mulkosilmiä, joita Lapissa on. Niinpä en osaa näitä paikallisia oikein vaarallisiksi ötököiksi luokitella.

Ensin puremaa kirvelsi. Sitten etusormi alkoi paisua, sitten se muuttui punaiseksi ja kuumottavaksi. Turha kai sanoakaan: sormen koukistaminen muuttui mahdottomaksi.

Kaivoin allergialääkkeet jostain kaapin kätköistä ja nielaisin pikapikaa yhden antihistamiinin. Nyt tässä odotellaan, josko tilanne helpottuisi. (Jos ei helpottuisi, täytyy varmaan kilauttaa päivystykseen. Minun tuurillani siellä olisi sama lääkäri, joka ennen joulua arpoi lapsemme ärhäkkään** allergisen reaktion syitä.*)

Jatko-osa kello 17.29

Kuumotus on poistunut ja koukkuunkin sormea jo vähän saa, vaikka sormi onkin vielä muotopuoli. Muita antihistamiinin positiivisia vaikutuksia: nenä ei vuoda. Ehkä niitä lääkkeitä voisi oikeasti käyttää jo vähän pienempiinkin oireisiin.

*Tarkennus: ammattitaitoinen ja mukava lääkäri – mutta pitäisiköhän hänellä pokka, jos meidän perheestä taas tultaisiin ärhäkkää** allergiareaktiota valittamaan.

**Kielellinen havainto tuntia myöhemmin:
ärhäkkä : ärhäkän mutta ärhäkäs : ärhäkkään
Perussanakirja tuntee molemmat, mutta minun suuhuni istuu luontevammin ärhäkkä. Luulisin.

Haluaisin sanoa, että...