Pikalaihdutus –30 %

Huomautettakoon aluksi, että minä pidän WordPressistä, pidän siihen mittakaavaan asti, että kaikkien blogieni alustana on WordPress, itse ylläpidettynä, ja jos joku kysyy, millä ohjelmalla blogia kannattaisi ryhtyä kirjoittamaan, niin WordPressiä suosittelen. Kaikesta huolimatta.

Mutta sen verran olen käyttänyt ärrinmurrin-sanoja tänä yönä, että sanottakoon nyt ihan julkisesti: ei WordPress täydellinen ole. Käyttäjän täytyy olla.

***

Olin lueskellut jo eri blogeista, että WordPressin uusimmat versiot tekevät automaattisesti muutoshistorian blogipostauksista. Tämä tarkoittaa, että jokainen tallennettu versio säilytetään blogin tietokannassa.

Tämähän on ihan loistava keksintö sellaisille blogeille, joihin kirjoittaa useampi henkilö, ja joista halutaan nähdä myöhemmin, kuka ja milloin on tehnyt teksteihin muutoksia. Mutta näin yhden ihmisen käytössä, varsinkin sellaisen ihmisen käytössä, joka mielellään tallentaa luonnoksia ja väliversioita ja joskus käy vielä korjaamassa lyöntivirheet ja linkkien virheelliset osoitteet sun muut julkaisun jälkeenkin – tällaisen ihmisen käytössä WordPressin revisiohistoria aiheuttaa vain tietokannan hallitsemattoman paisumisen.

***

Samalla kun päivitin blogieni WordPressin uusimpaan versioonsa (aivan, tein sen vasta tänä yönä, vaikka olisi pitänyt jo kaksi viikkoa sitten), ryhdyin tarkastelemaan tätäkin ongelmaa lähemmin.

Lisäsin wp-configiin php-rivin, joka estää revisiohistorian tekemisen (se ei kuitenkaan vaikuta automaattiseen tallennukseen, joten keskentekoiset blogimerkinnät tallentuvat edelleen säännöllisin väliajoin). Helppo nakki.

Sitten siirryin tutkimaan jokaisen blogin tietokantoja. Vaikka tapani tuntien olin jo asennoitunut siihen, mitä tuleman pitää, järkytys oli silti valtaisa: viime marraskuusta saakka – silloin revisiohistorian tallennus on ilmiselvästi muuttunut automaattiseksi osaksi WordPressiä – on blogieni tietokantoihin tullut keskimäärin puolet turhia rivejä näistä muutosversioista.

Suoritin tietokantojen laihdutuksen (käsin, jos sen rohkenen ääneen tunnustaa – en sentään uskaltanut antaa tietokannan siivouskomentoja siltä varalta, että olisin siivonnut samalla oikeat blogimerkinnätkin), ja lopputuloksena minulla on nyt noin kolmanneksen kevyemmät tietokannat. Olisipa keventäminen yhtä helppoa myös bittielämän ulkopuolella.

***

Jatkossa blogini pysyvät kevyinä, kiitos yhden ohjelmakoodiin lisätyn rivin.

Koska osaan kuvitella, että kaikkien bloginkäyttäjien mielestä php-tiedostojen muokkaus ja tietokantojen nysvääminen ei ole mukavaa iltapuhdetta, pidän kohtuuttomana, että revisiohistorian kytkemiselle päälle tahi pois päältä ei ole olemassa omaa suoraa valintanamiskaansa jossain asetusten kätköissä.

On siellä niin paljon turhempiakin valinnanmahdollisuuksia.

Haluaisin sanoa, että...