Insuliinisakkaa

Pistin lounaalla lapselle normaalisti insuliinit, kun auringon kilossa pysähdyin katsomaan insuliinia. Kirkkaan putelin sijaan säiliössä oli omituista kellertävää ainetta.

Reilun kolmen vuoden aikana meillä on käytetty insuliinisäiliö poikineen. Kertaakaan ei insuliinissa ole ollut mitään vikaa, emmekä ole tähän mennessä kaikesta päätellen onnistuneet jäädyttämään tai ylikuumentamaan insuliineja. Tämä on ensimmäinen kerta, kun insuliinissa on jotain häikkää.

***

Periaatteessahan ennen jokaista pistosta pitäisi tarkistaa silmämääräisesti, että insuliini on asiallisen näköistä. Siinä vaiheessa, kun pistoksia tulee ainakin seitsemän päivässä, viitisenkymmentä viikossa, parisataa kuussa – siinä laskussa yli 4000 pistosta tähän mennessä –, ei asioita joka kerta tule tehtyä kirjaimellisesti.

Ruuvataan neula kiinni, testataan jottako insuliinia tulee neulan läpi, valitaan oikea annostus ja pistetään. Ruuvataan neula irti, laitetaan se neulojenkeräysastiaan ja laitetaan suojus insuliinikynään.

Homma on siinä määrin rutiinia, että jollen joka kerta pysähtyisi miettimään, miten paljon insuliinia olen pistämässä, en pistoksen jälkeen enää muistaisi, paljonko pistin. Usein vielä kirjoitan annoksen sen saman tien seurantavihkoon ylös, varsinkin jos annos on jotenkin poikkeuksellinen.

***

Ylipäänsä viallista diabeteskamaa on näiden vuosien mittaan tullut vastaan aika vähän. Ajoittain liuskat kieltäytyvät kertomasta verensokeria ja mittari hälyttää jotain error-koodia. Jonkin verran on tullut vastaan tukkoisia neuloja, joista insuliini ei virtaa läpi. Toisinaan on osunut kohdalle lansetteja tai neuloja, jotka tuntuvat tylsiltä upouusinakin. Kerran on yksi verensokerimittari tiltannut pahemman kerran. Ja kuten todettua, insuliinin kanssa ei ole ikinä ollut ongelmia.

Niinpä epäilenkin, että jonkin sortin käyttäjähäiriö nytkin on tullut. Kenties neulan takaosaan on sormista tullut jotain likaa, joka on sitten painunut neulaa kiinnittäessä insuliinisäiliön sisälle.

Mutta ainakin seuraavan sadan pistoksen ajan muistan varmasti tarkistaa, että insuliini näyttää kirkkaalta ja virheettömältä.

Haluaisin sanoa, että...