Alusta alkuun

Ostin taannoin kerän Nalle Coloria hempeän vaaleanpunaisena. Arvelin, että siitä tulisi metkat treenisäärystimet – treenikassissa on jo kahdet, mutta molemmat ovat turhan valuvaa sorttia.

Hyödynsin viikonlopun reissun kutimen parissa. Perjantaina junamatkalla päättelin kesällä kutomani viininpunaisen villapaidan (!) ja aloittelin säärystimiä. Testasin ja totesin: 3,5:n puikoilla 60 silmukkaa on sopivasti.

Kudoin pätkän matkaa 1 o, 1 n -resoria, ja päätin sitten siirtyä 2 o, 2 n -resoriin. Sitä oli kasassa kymmenisen senttiä, kun ryhdyin miettimään, olisiko sittenkin jännittävämpää, jos säärystimessä olisi jotain kivaa. Purin leveämmän resorin lähes kokonaan ja ajattelin toisella yrityksellä heittää muutaman kerroksen välein oikeat silmukat ristiin. Se näytti kivalta, mutta arvelin, että näyttäisi vielä mukavammalta, jos laittaisin ne silmukat ristiin siten, että ensimmäisellä kerroksella ensimmäisestä, kolmannella toisesta ja viidennellä kolmannesta kahden oikean silmukan parista. Kokeilu kuitenkin osoitti, että kuvio ei hahmottunut.

Sen sijaan mieleeni tuli, että spiraalimaisesti kiertyvät säärystimet voisivat olla hauskat. Siis testaamaan: kudoin ensimmäisen oikean silmukan oikein, toisen oikean ja ensimmäisen nurjan yhteen, toisen nurjan nurin ja loihdin jatkoksi toisen nurjan. Muuten kiva, mutta ei syntynyt spiraalia.

Oivalsin onneksi, että jos toimisin palmikkotyyliin (nostaisin oikeat kutomatta, kutoisin nurjat ja sitten vasta apupuikolta oikeat), saisin haluttua jälkeä aikaan. No niin sainkin, mutta se vaihto olisi pitänyt tehdä arviolta joka toinen kerros. Ei näyttänyt tuolla langalla erityisen hauskalta. Siis purkuun.

Sitten mieleeni tuli, että saattaisihan tuo olla metkan näköistä korinpohjaneuleen tyylisenäkin. Päätin kokeilla kolmen kerroksen välein vaihtaa oikeat nurjiksi ja päinvastoin. Korinpohjaneule kadotti resorimaisuuden, joka taas säärystimessä olisi enemmän kuin paikallaan. Niinpä silmukat palasivat langaksi.

Lopulta päädyin kutomaan yksinkertaisesti 2 o, 2 n. Jos olisin tyytynyt alkuperäiseen valintaani, minulla olisi nyt yksi valmis säärystin ja toinen aluillaan. Nyt minulla on kolme senttiä 2 o, 2 n -resoria. Sitä paitsi yksi neulepaita odottaa hihaa. Ja tänään Elämänlankaa yritti houkutella paheen tielle. Ei, ei, ei – minulla ei ole lupaa ryhtyä kutomaan minkäänmoisia päähineitä. Eikä huiveja. Nyt tehdään säärystimiä. Ja hihaa.

Tämänkin tunteen on kirjoittanut auki Pauli Hanhiniemi: Olihan se helpompaa, kun ei tiennyt ettei tiedä mitä haluaa. (Kolmas Nainen: Onpa kadulla mittaa)

Haluaisin sanoa, että...