Sähköistä

Harva asia kiukuttaa niin paljon kuin sähkökatko. Sähkökatkon pahin puoli on se, että se tulee odottamatta ja yleensä pahimpaan mahdolliseen aikaan.

Esimerkiksi lämpimän ruoan valmistaminen ilman sähköä on mahdotonta, puuliesi kun ei kuulu talomme vakiovarusteisiin. Televisio ja digiboksi pimenevät, musiikkia ei voi kuunnella ja ompeleminenkaan ei onnistu. Akvaarioiden suodattimet seisahtuvat, vesi ei kiehu, valot eivät syty.

Ja työt eivät etene.

***

Tänään tuli sähkökatko, kun olin työkoneella tekemässä hommia. UPS kyllä piti konetta käynnissä, mutta jostain syystä se ei jaksa tai pysty pitämään myös näyttöä päällä. Jos katkos on lyhyt, ei hätää – Windows ei kaadu suorilta jaloilta, vaan UPS pitää koneen käynnissä, kunnes sähkövirtaa on jälleen tarjolla ja näyttö jaksaa käynnistyä.

Nyt katkos oli pitkä ja minulla täpinä päällä, olisin halunnut saada Windowsin suljettua hallitusti. Pimeän näytön kanssa se on valitettavasti mahdotonta, sillä sellaista näppäinpikakomentoa en siihen hätään muistanut, joka tallentaisi kaikki avoinna olevat työt, sulkisi kaikki ohjelmat ja lopuksi sulkisi myös Windowsin. Avoinna olevat työt sain todennäköisesti talteen (Ctrl+S ja Alt+F4 muutamaan kertaan). Mutta silti lopputulos oli tyly: virta pois ja kone hiljeni, hallitsematta.

Huomenna täytyy avata kone sormet ristissä. Toivottavasti työkone yhä pelaa. Toivottavasti avoinna olleet tiedostot eivät ole säpäleinä. Toivottavasti sähköt pysyvät.

Haluaisin sanoa, että...