Iso = luotettava?

Alkuviikon “uutinen” löytyi maanantaina Yleltä: Kuluttajia ohjeistetaan suosimaan suuria nettikauppoja.

Uutisen mukaan Kuluttajariitalautakunta saa entistä enemmän valituksia pienistä verkkokaupoista. Useimmiten valituksessa on kyse siitä, että kuluttaja on tilannut ja maksanut tuotteen, palauttanut sen lakisääteisen palautusoikeuden puitteissa, mutta ei ole saanut rahojaan takaisin. Ongelmana nähtävästi on se, että pienillä verkkokaupoilla ei välttämättä ole rahaa maksaa palautuksia takaisin.

Lautakunnan puheenjohtaja Pauli StÃ¥hlbergin mukaan “helpoin tapa välttää turhat riskit on suosia suuria yrityksiä ja maksaa ostokset luottokortilla” (lainaus Ylen uutisesta).

Suomen Verkkomaksut julkaisi aiheesta vastineen, jossa todetaan, että yhdeksän kymmenestä verkkokaupasta on pieniä tai keskisuuria ja että valtaosa nettikauppojen valikoimasta on näissä pienissä verkkokaupoissa. “Mikäli kuluttajat ostaisivat vain suurista kaupoista, tarjolla oleva tuotevalikoima pienenisi merkittävästi ja siten koko verkkokauppatoimialan kehitys kääntyisi laskuun.”

***

Olen pienten verkkokauppojen kanta-asiakas, tunnen henkilökohtaisesti monia, jotka tekevät kauppaa netissä, ja itsekin tarjoan tuotteita netin kautta (kunhan saisin korusivuston uuden version lopultakin julkaisukuntoon – suutarin lapsilla ja niin etiäppäin). Kiukkua aiheuttavien ongelmien määrä tähän mennessä: ei ensimmäistäkään.

Myönnän: en uskaltaisi tehdä isoja tekniikkahankintoja minkä tahansa pienen nettikaupan kautta. Todennäköisesti valtaosa näistä nettikauppavalituksista tuleekin siitä, että on hankittu tietokoneen osia tai muuta elektroniikkaa pikkuputiikeista, joita kaatuu melkein yhtä nopeasti kuin syntyykin.

Sitä vastoin olen ostanut pienistä nettikaupoista muun muassa itämaisen tanssin tarvikkeita, korumateriaaleja ja akvaariotarvikkeita huoletta ja ilman ongelmia. Olen toisinaan joutunut pistämään kauppiaalle viestiä, kun tilaus ja toimitus eivät ole täsmänneet, mutta putiikinpitäjät ovat korjanneet tilanteen välittömästi. Ei pitkällisiä reklamaatioketjuja, ei pompottelua asiakaspalvelijalta toiselle: viesti suoraaan kauppiaalle ja asia on ollut sillä selvä.

Asiat ovat harvoin niin yksioikoisia kuin uutisissa ja varsinkin otsikoissa annetaan ymmärtää. Silti tuntuu ikävältä, että kaikki pienet verkkokaupat leimataan otsikolla epäluotettaviksi. Pienyrittäjät eivät useinkaan tavoittele yrityksen kasvua, vaan he haluavat palvella sopivankokoista asiakaskuntaansa mahdollisimman hyvin ja monipuolisesti. Tyytyväiset asiakkaat ovat harvoin äänekkäitä.

Inka suosittelee seuraavia suomalaisia verkkokauppoja
Huom. Luettelo perustuu täysin omiin kokemuksiini ja henkilökohtaisiin suhteisiini. Kaupan puuttuminen luettelosta ei tee siitä epäluotettavaa.
Studio Henna, itämaisen tanssin tarvikkeita
Maarian korupaja, korutarvikkeita
Helmitaulu, korutarvikkeita
Helmetti, korukauppa (äitiyslomalla)
Nitta, lastenvaatteita

Lisäksi hyviä kokemuksia on muun muassa seuraavista nettikapoista, joiden kauppiaita en tunne henkilökohtaisesti:
Satuhelmi, korutarvikkeita
Digitarvike, valokuvaustarvikkeita
Akvaarioon.fi, akvaariotuotteita

Haluaisin sanoa, että...