Värikylläinen

Ihmiseksi, joka pitää väreistä, olen harvinaisen monotoninen. Tai päinvastoin: yksiväriseksi ihmiseksi olen hyvin värikylläinen. Konservatiivinen ja värikäs yhtä aikaa.

Koko aikuisikäni olen rakastanut punaista: viininpunaista, kirkkaampaa punaista, kanervan sävyä, marjapuuroa, roosaa, burdundia… punaista muodossa jos toisessa. Vaatekaapissani on vain punaisen ja harmaan eri sävyjä (ja vähän valkoista ja mustaa ja ihan pieni ripaus violettia).

Sen lisäksi, että vaatteeni ovat punaisia, myös työhuoneeni on, tarkkaan ottaen kanervaa ja roosaa. Tumman kanervan väriset verhot ja paperikaihtimet. Työhuoneen hyllyssä on neljän värisiä mappeja: viininpunaisia, violetteja, harmaita ja mustia. Ammattikirjallisuutta en sentään ole valinnut kirjojen kansipaperin värin mukaan.

Lapsetkin sen tietävät. He eivät enää kysy, mistä väristä pidän, vaan osoittelevat kaupassa: äiti, tuolla on ihan sinun värisesi tavara.

***

Ihmiseksi, joka pitää vain punaisesta, olen värikylläinen. Talossamme on jokainen huone erivärinen: lasten huoneessa on keltaiset seinät, makuuhuoneessamme vaaleaa vihreää, olohuone on sininen.

Minä pidän väreistä.

***

Lapsilleni olen hankkinut värikkäitä vaatteita. He saavat ruinata ihan sydämensä kyllyydestä mustia vaatteita, mutta niitä ei ihan heti ole tulossa. Sen sijaan tyrkytän sinistä, punaista, oranssia, vihreää… Paljon värejä.

Minulla on laatikkotolkulla värikkäitä kankaita lasten vaatteita varten. Ja muutama laatikollinen värikkäitä lankoja. Minusta on ihana saada tehdä sen värisiä vaatteita, mitä en koskaan pitäisi itse.

Ongelmana on, että olen värien ja sävyjen yhdistelemisestä hyvin tarkka. Jos väriyhdistelmä ei pelaa, se ei pelaa. Oikean sävyn etsimiseen on joskus käytetty käsittämättömän paljon aikaa, vaikkapa korupöydällä. Siinä ajassa, minkä käytän sopivien helmiyhdistelmien kehittelyyn, joku toinen tekisi koko korun.

***

Alhena tekee tänä talvena khaligitanssin. Meillä on neljänvärisiä mekkoja: punaisia, sinisiä, oransseja ja turkooseja.

Sanoin tänään ryhmäläisille, että haluan päästä näkemään tanssin väreissä, mekot päällä. Tunnustan jo tässä vaiheessa: teen tanssin sovituksen puhtaasti värien perusteella. Etsin harmoniset ja räikeät väriyhdistelmät ja luon niiden avulla lavalle värileikin. Tämän pääsee tekemään vain harvoissa tansseissa, joten otan siitä kaiken irti.

Kun tanssi on loppuvuodesta valmis, se on kaleidoskooppi. Jokaisella värillä ja väriyhdistelmällä on merkitys.

Haluaisin sanoa, että...