Laskusuhdanteessa

Jos mittaa ruumiinlämpönsä kolme kertaa peräkkäin ja arvo on joka kerta 36,2, on kai uskottava kuumemittaria – siitäkin huolimatta, että oma olo sanoo, että 36,7 olisi likempänä todellisuutta. Tulosta pisti vähän arvailemaan sekin, että mittari piipitti valmista kovin nopeasti. (Mittaukset suoritettu kello viiden aikaan iltapäivällä valvotuissa testiolosuhteissa lämpimän peiton alla, kun olevinansa hytisytti niin kuin nousevan kuumeen kanssa hytisyttää.)

Jos sen sijaan tähän aikaan illasta kuumemittari tarjoaa laskusuhdanteista mittaustulosta 35,6 – 35,5 – 35,4, niin kuinka pitkään kannattaa mittaamista jatkaa?

Voiko ihminen saada spontaanin hypotermian? Jos aamuisin kuumemittari lopettaa nousun 34,8:aan, pitäisikö siitä huolestua?

***

Onneksi netti kertoo kaiken (kiitos, Google!).

Alilämmöksi luokiteltaneen alle 35,8:n ruumiinlämpö. Linkin mukaan alimmillaan ruumiinlämpö on aikaisin aamulla (vrt. lukemat 34,8) ja korkeimmillaan iltapäivällä kello 16–18 välillä (vrt. kello viiiden mittausprojekti).

Oikeasti hypotermia-termi liittyy siihen, että ruumiinlämpö laskee liian alas siksi, että ihminen on ollut pitkään kylmässä, ei siis kehon omatoimiseen lämmönsäätelyyn.

“Normaalioloissa esiintyvää alilämpöä ei lääketiede tunne lainkaan. […] Alilämpö ei kuulu minkään sairauden oireisiin.”

Entäs hypokondriaan?

Haluaisin sanoa, että...