Alvit työllistävät

Sunnuntai on hyvä työpäivä. Olen tänään työstänyt paria laskuria, jotka valmistuttuaan toivottavasti nopeuttavat arkista työntekoa. Näidenkin kohdalla näyttää käyvän jälleen niin, että työstäminen, hiominen ja viilaaminen ottaa niin paljon aikaa, että taskulaskimella naputellen selviäsi nopeammin. Hyötysuhde tulee sitten näkyviin ehkä noin vuoden käytön jälkeen.

Otin operaatioksi tehdä laskurin suoraan sellaiseksi, että voin vaihtaa arvonlisäveroprosentin ensi kesänä yksikköä suuremmaksi ilman suurempaa renoveerausta. Vaihdettava-alvisuus ei sinällään ole sen vaikeampi tehdä kuin kiinteäprosenttinenkaan, mutta järkevimmän kaavarakennelman sumplaaminen otti silti tovin, jottei sitä vaihtuvaa arvonlisäveroprosenttia tarvitsisi kovin moneen paikkaan muuttaa.

***

Pitkin syksyä on tullut uutisia arvonlisäverojen muutoksista. Tänä syksynä laski ruoan arvonlisävero 17 prosentista 12:een. Ensi kesänä on seuraavan muutoksen aika: olen ymmärtänyt, että kaikkia alv-prosentteja nostetaan prosenttiyksikön verran. Julkisuudessa tosin puhutaan lähinnä tavallisimmasta arvonlisäveroprosentista eli 22:sta ja ruoan arvonlisäveroprosentista eli nykyisestä 12:sta. Oletan silti, että pienin alviluokka 8 % tulee myös nousemaan.

Minun toiminnassani tämä tarkoittaa, että muutos täytyy tehdä kaikkiin lomakkeisiin, laskutuspohjiin ja kirjanpitoon. En ole vielä uskaltanut katsoa, miten jännittävällä tavalla olen kirjanpito- ja laskutussysteemehini alv-prosentit koodannut – oikein hyvällä tuurilla muutan prosentit muutamaan paikkaan ja se on siinä, mutta huonommalla tuurilla joudun koodaamaan kaikki kaavat uusiksi.

Sen lisäksi joudun toki miettimään hinnoitteluani ja laskemaan tuotteille uudet hinnat. Jos päädyn pitämään kuluttajahinnat entisellään, täytyy silti jokaiselle tuotteelle laskea uusi alviton hinta. Jos taas nostan hintoja veronkorotuksen verran, joudun laskemaan uudet myyntihinnat. Kummin vain, paljon laskentaa on tiedossa.

***

Toiminimeni toiminta on sentään melko pienimuotoista. Arvelisin, että teen noin yhden viikon verran töitä, kun päivitän kirjanpidon, lomakkeiden sun muun laskennat ynnä lasken uudet hinnat ja päivitän ne hinnastoihin, hintalappuihin ja nettimyyntiin.

Viikko kuulostaa ehkä paljolta, mutta kyllä siihen sen verran aikaa joka tapauksessa uppoaa: aikaa syö erityisesti kaikkien tiedostojen ja systeemien läpikäynti, jotta alviprosenttien muutos on varmasti tehty jokaiseen paikkaan.

Miten paljon sitten tekevätkään töitä ne liikkeet ja kaupat, joissa on tuotteita hyllyt pullollaan. Hintalappujen ja tietojärjestelmien päivitys syö paljon tehokasta työaikaa.

***

Tavoitteena oli saada ruoan kuluttajahintaa laskettua. Ruoan hinta saattaa jopa laskeakin, tosin sapuskan arvonlisäveroprosentin muuttaminen kahteen kertaan vuoden sisällä tulee melkoisen kalliiksi kauppiaille – ja asiakkaaltahan ne kulut peritään.

Siinä missä ruoka halpenee, kaikki muu kallistuu, eikä pelkästään alvin korotuksen verran. Sen verran paljon työtunteja alv-muutos tulee yrityksissä teettämään.

Jälkihuomautus
Ikävää on myös se, että joudun ohjelmoimaan pääni sisäisen laskukoneen uudelleen. Olen jotakuinkin oppinut tavallisimpien myyntihintojen arvonlisäverottomat hinnat sekä 22 % että 8 % mukaan. Ensi kesänä täytyy nekin hinnat opetella uusiksi.

Haluaisin sanoa, että...