Kaamoskaipuu

Viiden päivän sääennuste lähiseudulle: päivin, öin 2–4 astetta plussaa ja sadepisaroita (Ilmatieteen laitoksen paikallissää, Forecan täsmäsää).

Aurinko nousee vähän yhdeksän jälkeen ja laskee kolmen maissa. Päivän pituus on siis kuutisen tuntia.

Pohjoisimmassa Lapissa on kaamos, Utsjoella mennään pikkupakkasessa ja luntakin on luvassa. Keski-Lapissa päivää on vielä kolme neljä tuntia.

***

Minulla on ikävä kaamosta.

Lapissa kaamos ei ole pimeää, koska on lunta. Täällä useampikaan tunti päivää ei tuo valoa, koska maa on musta, vettä tihuuttaa ja maa imaisee kaiken kirkkauden.

Minulla on ikävä talvea, lunta, pakkasen narsketta kenkien alla, huuruuntuvaa hengitystä, hämäriä päiviä ja tähtikirkkaita öitä. Kuinkahan monta kymmentä vuotta se ottaa, ennen kuin totun etelän pitkään ja pimeään syksyyn?

2 vastausta merkintään “Kaamoskaipuu”

  1. Niin, olisipa täällakin kunnon talvi. Vaan, kun ei ole. Pitää tyytyä tähän. Harmillista, että ilmastomuutos on saanut tämän aikaan. Vuosia sitten täälläkin oli jo ennen joulua lumista.

    Hyvää viikonvaihdetta!

  2. Säätiloista raivostuttavin on nollakeli. Silloin ei koskaan tiedä varmaksi, onko tarjolla lunta, jäätä, räntää ja sohjoa, loskaa vai rehellistä vettä. Valitettavasti sitä nollakelia tarjoillaan näilläkin leveyksillä ihan liian pitkään :(.

    Tajusin tänään, että nythän on ensimmäinen adventti. Hyvää adventtisunnuntaita!

Haluaisin sanoa, että...