Luvan perästä vuonna 2010

Jälkikasvu lupasi uuden vuoden kunniaksi käyttäytyä kunnolla. Arvatkaa, kauanko lupaus piti? Jotakuinkin ensimmäiset kolme hereilläolotuntia.

Minulla on ollut tapana tehdä lupauksia uudelle vuodelle – tai ehkei niinkään lupauksia, mutta määritellä tavoitteita tulevalle vuodelle. Tällekin vuotta on muutamia tavoitteita, mutta myös yksi ihan oikea lupaus.

Lupaan olla vuonna 2010 itsekkäämpi.

Kuulostaako oudolta? Yleensähän luvataan yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista, mutta itsekkyys ei kuulu luonteen ominaisuuksissa kumpaankaan joukkoon.

***

Parasta, mitä omalle elämälleni voin tehdä, on se, että ajattelen enemmän itseäni ja perhettäni.

Jos minä joustan, se on poikkeuksetta pois perheeltä ja minulta itseltäni. Joustavuus on siis huono juttu. Jos minä lupaan tehdä jotain, vaikka kiirus on jo valmiiksi, se on pois perheeltä ja minulta itseltäni. Jos minä singutan itseäni äärimmilleen, se on pois – aivan, perheeltä ja minulta.

Alkava vuosi ja vuosikymmen olkoon terveen itsekkyyden vuosia. Ottakaamme ohjenuoraksi hengen ja ruumiin tasapaino, väljät aikataulut ja ehdoton “ei” kaikelle, mikä on pois omasta ja perheen selkänahasta.

***

Jatkossakin teen varmaan 16-tuntisia työpäiviä ja tiukkoja urakoita, turha on muuta edes kuvitella. Mutta siinä on iso ero, tekeekö urakkaa omasta halustaan ja omien aikataulujen pohjalta vai jonkin ulkoisen syyn takia.

Jos elämä on niin kiireistä, ettei ehdi istua akvaarion ääreen ihmettelemään sukarapujen touhuja tai ei ehdi lukemaan lapsille ääneen (tai lukemaan itsekseen ilman ääntä) – tai ei kykene öisin nukkumaan, kun tekemättömät työt hakkaavat takaraivossa –, silloin on liian hektistä.

Sitä paitsi olisihan se metkaa miettiä hyvin pitkästä aikaa, mitä tekisi vapaa-ajalla.

***

Ai että mitenkö aloitin vuoden 2010? Työstin kymmenen tuntia kirjanpitotiedostoja. Nyt esimerkiksi arvonlisäveroprosenttien vaihdos heinäkuussa sujuu ongelmitta, ja verotilin myötä nopeutunut alvien tilityskin sujunee entistä vikkelämmin.

Hyvä päivä – keskityin yhteen hommaan enkä yrittänyt saada kymmentä asiaa valmistumaan kerralla. Melkein kuin ei olisi töitä tehnytkään.

Haluaisin sanoa, että...