Lyijykynä, 2B

Tämän päivän kalenterisaldo: kolme siirrettyä tapaamista. Yksi tämänpäiväinen aikaistui, huominen tapaaminen siirtyi eteenpäin ja yksi kesäkuinen hyppäsi toukokuun puolelle.

***

Täytän kalenteriani mieluiten kuulakärkikynillä. Valitettavasti jokainen muutos kuulakärkikynällä tehtyihin merkintöihin tuottaa kalenteriin yliviivauksia. Minä en pidä yliviivauksista. Ne täyttävät kalenteria ja pitävät silmissäni ajankohdan varattuna, vaikka se olisi vapaakin.

Yleensä luonnostelen ajankäyttöni lyijykynällä, ja kirjoitan vain ns. varmat menot kuulakärkikynällä. Jos kalenterin ylläpitoon ei jää aikaa, se on täynnä hätäisesti, epäselvällä käsialalla tehtyjä haaleita lyijykynäluonnostelmia, joista on viheliäistä ottaa selvää.

***

Totesin jo kouluaikoina, että tavallinen HB-lyijykynä on käsissäni aivan liian kova. Siinä missä monet koulukaverit tarvitsivat useamman H:n kyniä, minun kirjoitusotteeni keveni vuosi vuodelta siihen pisteeseen, että HB:llä kirjoitettu oli armottoman vaaleaa ja vaikealukuista jopa minulle itselleni.

Siksi jo lukioajasta asti olen käyttänyt vain pehmeitä lyijyjä, B:tä ja 2B:tä. Varsinkin 2B:llä saisin jo kohtuullisen tummaa jälkeä vaivatta, mutta niin pehmeä lyijy kirjoituskäytössä on mössöisempää ja jälki herkemmin tuhrautuvaa. Ei hyvä sekään.

Yleensä kompromissiksi valikoituu yhden B:n lyijy – ja tietysti lyijytäytekynänä, koska sillä saan aina terävää jälkeä.

***

Kalenterissa on nyt lyijykynämerkintöjä ensi talvelle: koulun lukuvuosi ja koululaisten lomat ynnä opiston opetuskausi ovat siellä raameina, muutama tanssitapahtuma alustavasti merkittynä. Syksyn lehtityöt on merkitty kuulakärkikynällä jo alkuvuodesta, ne kun suunnitellaan kalenterivuosi kerrallaan.

Tässä vaiheessa pitäisi varmaan ruksata lomatkin, jos meinaa sellaisia ehtiä pitää. Mutta lyijykynällä vai kuulakärkikynällä?

Haluaisin sanoa, että...