Pimeää päin

Kesäpäivän seisaus. Vuoden toiseksi masentavin päivä. (Se masentavin on talvipäivän seisaus.)

Minulle kesän paras aika on alkukesä, aika jolloin yöt ovat aurinkoisia ja luonto ei ole vielä ihan täysillä kesässä mukana. Tämä pätee tietysti lähinnä Pohjois-Suomen oloihin – täällä eteläisessä Suomessa yöt ovat pimeitä ja täysi kesä on jo kesäkuun alkussa, joskus aiemminkin, kuten tänä vuonna.

Kesäpäivän seisauksesta alkaa öiden pimeneminen. Pimeät yöt tarkoittavat minulle elokuuta, ja elokuu tarkoittaa, että kesä on jo takana. Ihan turha tulla väittämään, että elokuu on mitä parhain lomakuukausi: minulle elokuu on jo selvästi syksyn puolta. Ja kesäpäivän seisauksesta on enää reilu kivenheitto elokuuhun.

***

Vieläkin pahempi on talvipäivän seisaus. Pitenevät päivät tarkoittavat, että kevät on tulossa, ja kevät on vuodenajoista ehdottomasti surkein.

Minua ei ahdista talven pimeys eivätkä pakkaset, mutta lisääntyvä auringonvalo muuttaa mielen levottomaksi.

Haluaisin sanoa, että...